Čtvrtek, 28. března 2024

Občany Valšova trápí prach, hluk z lomu a kolony aut

Občany Valšova trápí prach, hluk z lomu a kolony aut

Valšov - S vrstvou prachu ve svých domovech se potýkají obyvatelé obce Valšova. Původcem prachu je nedaleký štěrkový kamenolom, provozovaný Štěrkovnami Dolní Benešov.

„Snahou domácích je, aby alespoň o víkendech, to je v sobotu a neděli, byl v obci klid. Práce však probíhají i o víkendu. Lom je velmi blízko obce,“ uvedla starostka Valšova Iveta Kučerová.

Posvítit na tento problém si hodlá Iniciativa, občanské sdružení Valšov. Oslovit chce báňský úřad i odbor životního prostředí bruntálské radnice. V lomech používají starou technologii těžby. „Situace nás tíží, ale víme, žemysami s tím nic nenaděláme. Nechceme prašnost, naopak si přejeme odpočinek. Půl vsi si nemůže opékat na zahradě buřty, prach jim křupe mezi zuby,“ konstatovala Iveta Kučerová.

S provozem lomu souvisí i tíživá dopravní situace ve Valšově, obcí projíždějí vozy z kamenolomu. Také v Dětřichově a v Lomnici je doprava velmi intenzivní, avšak přes Valšov jezdí nejvíce právě se štěrkem a doprava z kovohutí Al Invest z Břidličné. Valšov má smůlu, že jím prochází hlavní tah z Olomouce k polským hranicím.

„Je problém přejít i silnici. Plánuje se obchvat, ale ten není ani ve střednědobém výhledu. Máme dvě stě šedesát obyvatel, a to je asi pro kraj málo,“ posmutněla Iveta Kučerová. Obchvat by měl v budoucnu vyvést dopravu západní stranou okolo obce, návrhů, kudy vést trasu, je ale více. V obci vystavěli letos nový chodník pro zvýšení bezpečnosti pěších. Zasadili nové stromy namísto starých a nemocných.

„Policisté zde měří častěji, ale když odjedou, je to zase horší. Předjíždějí se tu i kamiony,“ doplnila starostka. V lokalitě mezi Bruntálem a Lomnicí měří dopravní policisté rychlost nejméně dvakrát týdně. „Policisté se na tuto oblast zaměřují a provádějí v obcích častější dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu. Využívají také společné hlídky s policisty polskými, zejména v oblasti dopravy,“ řekla mluvčí bruntálských policistů Pavla Tušková.

Řešením pro Valšov by mohl být takzvaný zpomalovací radar. Ten v případě překročení nejvyšší povolené rychlosti sepne na nainstalovaném semaforu červené světlo a tím hříšníka zastaví. Nejde však o lacinou záležitost. Platit přístroj by si musela sama obec.

Bruntálský a krnovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů