Čtvrtek, 28. března 2024

Peking přikryl hustý smog

Peking přikryl hustý smog

- Přijatá opatření na zlepšení ovzduší zatím nezabrala

- Čínští představitelé chystají další omezení

Čínské hlavní město se zakrylo hustou, šedou pokrývkou smogu necelé dva týdny před zahájením olympijských her, na nichž je očekáváno na 10 500 sportovců a statisíce diváků. Potvrzují se tak varování některých expertů, že ani drastická omezení uvalená organizátory olympiády na dopravu a továrny nemusejí zajistit během her čistý vzduch, napsala včera agentura AP.

Podle včerejších vydání čínského tisku je Peking připraven omezení ještě zpřísnit, odvolat ze silnic víc automobilů a zastavit provoz dalších továren, pokud bude nadále ovzduší nad hlavním městem znečistěné. "Z ulic mohou zmizet další auta a všechna staveniště a některé další továrny v Pekingu a okolí budou uzavřeny, pokud se kvalita vzduchu zhorší," napsal státní list China Daily. Úřady podle jeho informací mohou už brzy vyhlásit nová "speciální opatření".

"Zavedeme nouzový plán v osmačtyřicetihodinovém předstihu, pokud se kvalita vzduchu během her zhorší," cituje list Li Sina z pekingského městského úřadu pro ochranu životního prostředí.

Podle dalšího z činitelů úřadu Ču Tchunga by z ulic mohlo být odvoláno až 90 procent všech automobilů, pokud to bude třeba. Smog, který v neděli zakryl Peking, patřil k nejhorším za poslední měsíc, a to navzdory týden platícímu omezení automobilové dopravy, v jehož rámci smějí na silnice vyjet střídavě jen auta se sudými, respektive lichými poznávacími značkami. Na některých místech Pekingu byla viditelnost necelý kilometr a během oficiálního otevření olympijské vesnice na ni nebylo možné dohlédnout od nedalekého olympijského komplexu sportovišť.

"Opravdu to nevypadá dobře, ale včera to bylo lepší," řekla novinářům v neděli viceprezidentka Mezinárodního olympijského výboru, Švédka Gunilla Lindbergová, která bydlí v olympijské vesnici. "V úterý, kdy jsem sem přijela, to bylo hrozné."

Peking patří k městům s nejznečištěnějším ovzduším na světě a čistota vzduchu patří mezi největší otazníky olympiády. V neděli kombinace teploty kolem 32 stupňů Celsia, sedmdesátiprocentní vlhkosti vzduchu a jen mírného větru vytvořila v ovzduší hustou směs škodlivin, prachových částic a vodních par.

Podle některých expertů Peking propásl příležitost využít olympijských her jako platformy pro podporu ambicióznějších projektů na ochranu životního prostředí, dodal.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů