Pátek, 19. dubna 2024

Smog nad Pekingem vystřídal mlžný opar

Smog nad Pekingem vystřídal mlžný opar
- V srpnu mají teploty a vlhkost v dějišti her klesnout

- Čeští sportovci už mají na pokojích v olympijské vesnici filtry

AUTOR: Alois Žatkuliak
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Ještě v neděli ležel nad Pekingem, dějištěm XXIX. olympijských her, příkrov smogu. O den později vše změnil vítr. Z východu. "Bylo jasno a svítilo slunce. Žádný smog. Východní vítr evidentně pomohl," potvrdil razantní změnu i šéflékař české výpravy Jaroslav Větvička. Včera se sice čínská metropole opět ukryla pod mlžný opar, ale podle vyjádření zástupců organizačního výboru her i Mezinárodního olympijského výboru nešlo o smog, ale pouze o opar jako důsledek vysoké teploty a vlhkosti.

"Mraky a mlha nejsou smog. Tento druh počasí je důsledek místních klimatických podmínek, přírodní fenomén. Ale nejde o znečištění," vysvětloval pekingskou klimatickou specialitu Tu Šao-čung, viceprezident výboru pro ochranu životního prostředí v Pekingu. "Většina lidí vidí opar a okamžitě hovoří o smogu. Nejde ale o znečištění. Jde o opar z horka a vlhkosti," přidal mínění Mezinárodního olympijského výboru výkonný ředitel pro OH Gilbert Felli.

MOV: Je to stejné jako jinde

Kvalita ovzduší v Pekingu se zlepšila po zavedení některých opatření - po omezení staveb, uzavření některých továren a redukování počtu aut v ulicích města. "Máme připravena i další opatření, pokud by se objevily problémy s ovzduším," dodal Tu Šao-čung.

Na stranu pořadatelů se kupodivu přidal i šéf lékařské komise MOV Patrick Schamasch. Na nedělní kritickou smogovou situaci reagoval smířilivě: "Šlo o vyšší hodnoty znečištění ovzduší, ale nijak dramatické. Podmínky nebyly horší než v jiných olympijských městech, například v Los Angeles, Atlantě a Aténách."

Kvalitu ovzduší ale kritizují zástupci Greenpeace v Pekingu. Podle nich Peking propásl příležitost na vylepšení životního prostředí. "Kvalita ovzduší v Pekingu není na na takové úrovni, jakou by svět očekával od města hostícího olympijské hry. A to navzdory vynaloženému úsilí i finančním prostředkům," uvedl zástupce Greenpeace Lo Sze Ping.

Předpověď je příznivá

Důležitým faktorem pro kvalitu ovzduší v Pekingu bude další vývoj počasí. Podle meteorologů je předpověď na srpen pro olympijské hry optimistická. "Teplota i vlhkost budou pozvolna klesat. Očekáváme, že se to odrazí na lepší kvalitě ovzduší a na příjemnějším počasí v srpnu," prohlásil pro agenturu Nová Čína ředitel pekingské meteorologické observatoře Kuo Chu.

Jednotlivé výpravy se před zahájením her připravují i na ztížené podmínky. Američané a Japonci si například dovezou respirátory, Australané dokonce mají doporučení národního olympijského výboru v případě nepříznivých podmínek ze soutěží odstoupit. Připravena je i česká výprava. Doktor Větvička už instaloval na pokojích v olympijské vesnici prachové a pylové filtry. V případě nutnosti nakoupí i čističky vzduchu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů