Pátek, 19. dubna 2024

Luxusní vozy "přibrzdí" kvůli emisím

Luxusní vozy "přibrzdí" kvůli emisím
- Evropská komise požaduje snížit emise oxidu uhličitého na 120 gramů na kilometr

- Sportovní auta vypouštějí až 500 gramů

AUTOR: Sylvie Schwinke
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Už nejen přední evropští výrobci automobilů čelí v poslední době tlaku Evropské komise a ekologů, kteří požadují snížení emisí oxidu uhličitého. Ekologové spolu s bruselskými regulátory si posvítili i na evropské výrobce luxusních sportovních značek, jako jsou Lamborghini, Ferrari či Maserati.

Podle ekologů nemají tato auta ve světě, který bojuje s klimatickými změnami, co dělat. Jejich výfuky v současné době vypustí do ovzduší až třikrát více oxidu uhličitého než průměrná auta, uvedla agentura Reuters.

Italský výrobce sportovních vozů Lamborghini i jeho rivalové se ale snaží tvrzení ekologů vyvrátit. Podle nich by se unikátní evropské automobilové značky měly naopak chránit. "Naše luxusní značka reprezentuje Evropu ve světě," říká šéf Lamborghini Stephan Winkelmann.

Navíc majitelé luxusních sportovních aut vyrážejí se svými vozy do ulic obvykle jen o víkendech, a podílejí se tedy na zplodinách v Evropské unii pouze z 0,3 procenta.

Výhody pro menší výrobce

Bruselští úředníci se rozhodli čelit změnám klimatu a navrhují omezit emise u nových vozů do roku 2012 na průměrných 120 gramů na kilometr. Kdo stanovený limit nedodrží, bude platit. V roce 2012 bude pokuta za každý gram navíc činit 20 eur, v roce 2015 ale vzroste již na 95 eur. Zavedení sankcí není ale zatím jisté, uvedla agentura ČTK.

Nyní emisní limit činí zhruba 160 gramů na kilometr.

Výrobci sportovních vozů, kteří vyrábějí méně než 10 tisíc aut ročně, budou mít ale možnost vyjednat emisní limity s Bruselem individuálně. Umožní jim to dále konkurovat na světovém trhu ostatním výrobcům. To se týká například britských značek Lotus, Morgan či Aston Martin, který má letos v plánu prodat 7500 svých aut, z toho 70 procent v Evropské unii.

Fiat a Audi se bouří

Obavy ale mají italské značky Ferrari, Maserati a Lamborghini. Pro ty mají naopak Bruselem stanovené emisní limity striktně platit. Ferrari a Maserati totiž patří italskému automobilovému koncernu Fiat, který ročně v západní Evropě prodá zhruba 1,2 milionu aut.

Brusel argumentuje tím, že Fiat jako celek vypustí do ovzduší vysoké množství oxidu uhličitého.

"Vedení Fiatu s návrhem Evropské komise nesouhlasí, protože diskriminuje značky Ferrari a Maserati," prohlásil mluvčí Fiatu Gualberto Ranieri.

Návrh na snížení emisí se nelíbí ani výrobci značky Lamborghini, která patří německému výrobci luxusních vozů Audi. Ani on nemůže vyjednávat s Evropskou komisí o emisních limitech.

"Naším záměrem je v příštích letech výrazně snížit emise, aniž bychom poškodili původní strukturu značky," uvedl šéf Lamborghini Winkelmann. Zároveň ale dodal, že se firmě nikdy nepodaří splnit limit 120 nebo 130 gramů na kilometr.

Někteří výrobci sportovních vozů se například snaží snížit váhu aut, aby se omezila spotřeba pohonných hmot a snížily se emise.

Například britskému Lotusu se již podařilo snížit zplodiny na 196 gramů na kilometr. V průměru jich současná luxusní sportovní auta vypustí mezi 200 a 500 gramy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů