Úterý, 19. března 2024

Europoslanci hlasují o energetickém impulsu

Europoslanci hlasují o energetickém impulsu

Poslanci v klíčovém výboru Evropského parlamentu, včetně tří českých, ve středu a čtvrtek hlasují, zda pomohou rozhýbat investice do zelené energetiky – a tak snížit dovoz paliv do EU i exhalace oxidu uhličitého.

 

Centrum pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA požádaly české europoslance [1], aby podpořili některé změny, které zajistí, že nová legislativa bude lépe motivovat průmysl. Ekologické organizace podporují hlavně prodej všech emisních povolenek v aukcích – namísto aby je jako doposud stát rozdával podnikům zdarma – a použití výnosů na investice do zelené energetiky a do pomoci domácnostem se snižováním účtů za plyn a elektřinu. Rovněž chtějí, aby Evropský parlament přesunul podporu z automobilových agropaliv na ostatní, bezproblémové technologie zelené energetiky.

 

Poslanci důležitého výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) budou rozhodovat o:

 

  • Nových pravidlech evropského obchodování s emisemi. Změna směrnice má zajistit, aby obchodování opravdu motivovalo elektrárny, hutě, chemičky a další podniky k zavádění čistých, efektivních technologií. Zároveň zabrání zneužívání a obrovským neoprávněným ziskům průmyslových podniků z přebytečných povolenek ke znečišťování, které dostaly zdarma.

 

  • Směrnici o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Nová legislativa má rozhýbat investice do čistých, moderních zdrojů, jako jsou větrné a solární elektrárny.

 

  • Podpoře pro kontroverzní automobilová agropaliva. Ekologické organizace prosazují, aby europoslanci ze směrnice o obnovitelných zdrojích vyškrtli klauzuli, podle které agropalivy EU má závazně nahradit 10 % své spotřeby ropy. Podle nedávno publikované analýzy Hnutí DUHA by využití půdy, kterou Česká republika bude potřebovat k jejímu splnění, k pěstování energetických plodin pro elektrárny vyrobilo dost elektřiny pro polovinu českých domácností a snížilo exhalace oxidu uhličitého třináctkrát více [2].

 

Ale poslanci budou projednávat i některé návrhy na škrty v nové legislativě, které by ji oslabily. Patrně nejvíce kontroverzní je návrh, aby EU podnikům nadále zdarma rozdávala emisní povolenky v hodnotě miliard eur ročně. Někteří europoslanci také chtějí vyškrtnout ekologická pravidla, kterými se napříště má řídit výroba agropaliv.

 

Jenom k nové legislativě o podpoře obnovitelných zdrojů energie se sešlo více než 1200 pozměňovacích návrhů.

 

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku řekl:

„Některé pozměňovací návrhy projednávané europoslanci naprosto podkopávají snahu EU o ochranu klimatu. Pokud by tyto oslabující návrhy prošly, můžeme zapomenout na udržení globálního nárůstu teplot pod dva stupně Celsia a připravit se na nárůst přibližně dvojnásobný, s katastrofickými dopady zvláště v rozvojových zemích.“

 

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

„Není to jenom hlasování o zelené energetice. Je to hlasování o dovozu paliv, o nižších účtech za paliva, nových technologiích a konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Evropa urgentně potřebuje novou legislativu, která rozhýbe průmyslové inovace a investice do ultramoderních technologií. Pro Českou republiku s výbornými inženýry, silnými průmyslovými firmami i tradicí strojírenského průmysl je to dvojnásobná příležitost.

 

 

Kontakty:     Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku, telefon 775 692 169, email jiri.jerabek@ecn.cz,

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

 

 

Poznámky:

 

[1] Členy výboru pro průmysl, výzkum a energetiku jsou tři čeští europoslanci: Miroslav Ransdorf (KSČM), který je jeho místopředsedou, Jan Březina (KDU–ČSL) a Vladimír Remek (KSČM).

 

[2] Podrobnosti v tiskové zprávě: www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=621
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů