Pátek, 26. dubna 2024

Ministři životního prostředí V4 jednali v Budapešti především o klimatické politice

Ministři životního prostředí V4 jednali v Budapešti především o klimatické politice

Ve čtvrtek a pátek minulého týdne se v Budapešti sešli ministři životního prostředí Visegrádské čtyřky (V4), tedy České republiky, Maďarska, Slovenska a Polska. Mezi tématy jejich jednání jednoznačně převažovala problematika klimatických změn a opatření ke snižování skleníkových emisí. Martin Bursík seznámil své kolegy s průběhem přípravy a prioritami českého předsednictví Radě EU v první polovině roku 2009.

Ministři v závěrečné deklaraci zdůraznili, že  změny klimatu a redukce množství skleníkových plynů v atmosféře patří mezi nejdůležitější témata v oblasti životního prostředí. V této souvislosti  je třeba podpořit všechny právní dokumenty EU, které prosazují snížení množství emisí CO2 z motorových vozidel. Proto také ministři vítají větší využití biopaliv v dopravě.

Ministři životního prostředí zemí V4 také podpořili co nejrychlejší přijetí klimaticko-energetického balíčku podle závěrů Evropské  rady z března 2007 a 2008. Jedná se o snížení emisí skleníkových plynů alespoň o 20 % do roku 2020 ve srovnání s rokem 1990. V případě, že by se k této dohodě připojily i další klíčoví znečišťovatelé, státy  EU jsou připraveny k redukcím až o 30 %. Ministři znovu zdůraznili, že přijetí balíčku nejpozději do března 2009 je zásadní pro úspěch EU na klimatickém summitu OSN v prosinci 2009 v Kodani, kde má být přijata celosvětová klimatická dohoda, jež po roce 2012 bude moci nahradit Kjótský protokol.

Ministři se shodli na důležitosti ekonomických nástrojů ochrany životního prostředí, především ekologizace daňové soustavy. Na expertní úrovni navrhli vzájemnou výměnu informací o využití ekonomických prostředků např. pro snížení plýtvání s obaly (především PET lahví), pro snížení spotřeby vody, pro problémy související  s provozem zastaralých, neúsporných  a znečišťujících automobilů, vyšší využití energetických úspor, apod. Kromě toho by podle ministrů V4 mely být dosavadní poplatky za znečišťování zvýšeny tak, aby plnily dobře svoji funkci, tedy nutily znečišťovatele modernizovat své technologie.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů