Čtvrtek, 28. března 2024

Změna klimatu jako bezpečnostní riziko

Český překlad shrnutí zprávy Sicherheitsrisiko Klimawandel čili Změna klimatu jako bezpečnostní riziko
Změna klimatu jako bezpečnostní riziko

Z analýzy rizik plyne, že bez rozhodných protiopatření přesáhne v následují­cích desetiletích změna klimatu adaptační schopnosti mnoha společností. To může vyústit v destabi­lizaci a násilí ohrožující v nové míře národní i mezinárodní bezpečnost. Avšak změna kli­matu může také sjednotit mezinárodní společenství, a to za předpokladu, že ji rozpozná jako hrozbu lidstvu a brzy nastaví kurs k vyhnutí se nebezpečné antropogenní změně klimatu přije­tím dynamické a glo­bálně koordinované klimatické politiky. Pokud se to nepovede učinit, změ­na klimatu bude působit stále hlubší dělící čáry a rozpory v mezinárodních vztazích, spouštějící četné konflikty mezi státy i uvnitř nich ohledně distribuce zdrojů, především vody a půdy, ohledně snahy o zvládnutí migrace nebo plateb odškodnění mezi státy nejvíce zodpovědnými za změnu klimatu a těmi zeměmi, na kte­ré nejvíce dopadnou její ničivé účinky.

Stáhněte si celou zprávu.

Zprávu vypracoval Vědecký poradní výbor spolkové vlády Německa „Globální změny životního prostředí" (WBGU) v roce 2007. Překlad obsahuje jen Zusammenfassung für Entscheidungsträger, čili Shrnutí pro politické představitele (či veřejné činitele, politické činitele, pro ty, co rozhodují). Na internetu je kompletní zpráva a její shrnutí dostupná v němčině a v angličtině.

Český překlad shrnutí Jiří Došek a Jan Hollan, 2008, v rámci projektu Ekologického institutu Vero­nica podpořeného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Soubor je dostupný na: amper.ped.muni.cz, www.veronica.cz. Pracovní verze překladu ze 14. září 2008.

Svět v přechodu

Změna klimatu jako bezpečnostní riziko

Shrnutí pro politické činitele
Vědecký poradní sbor spolkové vlády Německa „Globální změny životního prostředí" (WBGU)
Berlín, 2007

Obsah

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů