Úterý, 16. dubna 2024

Nechceme platit za emise, křičí průmyslníci

Nechceme platit za emise, křičí průmyslníci

- Podle studie Svazu průmyslu zaplatí české firmy za povolenky kupované v aukcích až 60 miliard korun ročně

- Boj o nový systém se přiostřuje

V Bruselu se přiostřuje boj o budoucnost energetiky. Stále není jisté, zda projde plán Evropské komise, podle něhož by podniky členských zemí měly od roku 2013 začít platit za emisní povolenky, které dnes mají zadarmo.

Rozhodovat o novém plánu se zřejmě bude během českého předsednictví v unii. "Je to zásadní věc. Systém povolenek určí směr vývoje celé evropské energetiky. A na naši ekonomiku bude mít větší dopad než všechny ty debaty o české energetické koncepci," tvrdí ministr průmyslu Martin Říman.

Kolik by povolenky podle nového plánu stály, není jasné: podniky je mají kupovat v aukcích. Zastánci návrhu jsou přesvědčeni, že vysoká cena za emise donutí firmy, aby jejich vypouštění snížily. Dnes dostává každý členský stát pro své podniky balík povolenek zdarma. Kdo je nespotřebuje, může je prodat. České podniky měly až dosud z prodeje přebytečných povolenek obrovské, někdy až miliardové příjmy.

Průmyslníci varují

Proti plánu na povolenkové aukce se formuje opozice, složená vesměs ze zástupců nových členských zemí. V boji se angažuje i Česko.

Svaz průmyslu a dopravy včera zveřejnil studii, v níž vyčíslil dopady bruselského návrhu na českou ekonomiku. Povolenky kupované v aukcích podle ní zvednou českým podnikům náklady o desítky miliard ročně a způsobí růst cen elektřiny, tepla, cementu, oceli či chemických produktů.

Studie Svazu průmyslu předpokládá, že povolenka na tunu emisí může kolem roku 2020 stát až 30 eur, což pro české firmy znamená náklady až 62 miliard korun. "Přenesou-li podniky část nákladů na spotřebitele, odhaduji růst cen elektřiny o 27 procent, tepla až o 50 procent, cementu o 36 procent," říká autor studie Luděk Pur ze společnosti Enviros.

Tajemník Svazu výrobců cementu Jan Gemrich varuje před přesuny výroby do zahraničí. Šéf organizace Hutnictví železa Jaroslav Raab čeká fatální propad hutní výroby. Firma ČEZ označuje nákup všech povolenek za nejhorší variantu pro spotřebitele. Peníze na povolenky by prý raději užívala na stavbu elektráren. Průmyslníci tvrdí, že nevyzkoušené aukce povolenek způsobí nekonkurenceschopnost celých odvětví.

A navíc nevěří, že prodej povolenek v aukcích pomůže ke snížení emisí skleníkových plynů. "Naopak. Když podniky nevědí, kam se cena povolenek vyšplhá, ještě před rokem 2013 zmrazí investice. Technologie budou zastarávat, už kolem roku 2012 hrozí Česku náhlé výpadky elektřiny," říká Josef Zbořil z vedení svazu.

Příliš snadné zisky

S průmyslníky ale ostře nesouhlasí ekologové. Ti tvrdí, že firmy jen brání své dnešní snadné zisky. "Energetici už dnes tržní cenu povolenek započítávají do nákladů na elektřinu, ačkoliv je dostávají zdarma. Na současném obchodování s emisemi vydělávají miliardy korun. Reforma má tuhle perverznost odstranit," tvrdí Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

I podle obchodníka Jana Pravdy ze společnosti Pravda Capital je tvrzení Svazu průmyslu o zvýšení cen elektřiny kvůli aukcím zavádějící. I on připomíná, že energetické firmy už několik let náklady na povolenky přičítají k ceně uhlí a přenášejí je na zákazníky v ceně elektřiny, i když je dostávají zdarma. Aukce podle jeho názoru jen vymaže nezasloužený zisk.

Pravda nicméně souhlasí s tím, že plán na povolenkové aukce jako nástroj na záchranu klimatu má úskalí. "Jádro problému ale spočívá v tom, že se na systému nepodílejí USA, Čína, Indie a další ekonomiky."

Zatímco firmy počítají, o kolik by je nový systém připravil, stát se může těšit na příjmy z povolenkových aukcí, jež by šly do jeho pokladny. Ta by z nich měla dostat v roce 2020 až 60 miliard korun. Z této sumy má ale jít na ekologické projekty pouze dvacet procent, varují odpůrci plánu.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů