Sobota, 20. dubna 2024

Pád meteoritu vyšel na sekundy, místo kráteru v Zemi udělal ohňostroj

Pád meteoritu vyšel na sekundy, místo kráteru v Zemi udělal ohňostroj

Nad severní Afrikou se nad ránem objevil menší meteorit, který při průletu zemskou atmosférou bez větších škod shořel. Vědci poprvé událost předpověděli s přesností na patnáct vteřin. Odborníci původně varovali, že by se objekt mohl srazit se Zemí, nakonec však byl k vidění jen ohnivý kotouč.

"Objekty této velikosti vstupují do atmosféry jednou za pár měsíců," řekl Don Yeomans z Národního centra pro letectví a vesmír (NASA). "Je to ale poprvé, co objekt pronikl tak blízko k povrchu Země a my jsme jeho průlet předpověděli," dodal odborník.

Meteorit vytvořil krátce po tři čtvrtě na pět našeho času velký ohnivý kotouč, viditelný nad východní Afrikou, aby poté zcela shořel nad Súdánem. Průměrnou velikost tělesa odhadli vědci z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics od jednoho do pěti metrů.

Střet se Zemí se nekonal
Astronomové původně varovali před srážkou meteoritu se Zemí. Nakonec byl ale objekt, který nese označení 2008 TC3, tak malý, že nemohl ohrozit povrch země ani leteckou dopravu. "Chceme zdůraznit, že tento objekt nepředstavoval žádnou hrozbu," prohlásil Timothy Spahr, ředitel Mezinárodního centra pro výzkum planetek Harvardské univerzity.

"Jsme nadšení, protože je to poprvé, kdy jsme vydali předpověď o vstupu objektu do zemské atmosféry," dodal s tím, že vědci již dlouhá léta zkoumají oblohu, kde hledají komety a asteroidy, které by mohly potenciálně zasáhnout Zemi.

Vědci z centra pro Výzkum malých planet upozornili NASA na meteorit v pondělí ráno. Vědci pak propočítali trajektorii meteoritu a jeho velikost a zjistili, že nemůže planetu ohrozit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů