Středa, 24. dubna 2024

Počasí přeje čistému ovzduší. Škodlivin dýcháme méně

Počasí přeje čistému ovzduší. Škodlivin dýcháme méně

Praha - Čechům se vloni a letos dýchá lépe. Vhodné klimatické a meteorologické podmínky totiž jedovaté škodliviny rozfoukaly, jak dokládá zpráva o stavu životního prostředí, kterou za pár dní dostane na stůl vláda.

"Hlavní příčinou znečištění atmosféry je průmysl a automobilová doprava, ale počasí jim v mnohých případech nahrává. Při slabém proudění větru se omezuje výměna vzduchu v oblastech zdroje znečištění a koncentrace škodlivin tak pochopitelně roste," řekla Aktuálně.cz meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Počasí ovšem působí i naopak - při vhodné konstelaci napomáhá k tomu, že se škodliviny v ovzduší nehromadí a rozplynou se.

Když údolí překlopí inverzní poklička

Honsová uvedla, že v zimních měsících je typickým jevem pro zvyšování škodlivých koncentrací inverze. V nížinách je při takových situacích zataženo nízkou oblačností, naopak na horách slunečno s vyšší teplotou.

"Právě v takové situaci je zhoršené promíchávání vzduchu v nížinách a tak postupem času roste míra znečištění," řekla Honsová. Uplynulá zima ovšem byla poměrně teplá a inverzních situací vznikalo výrazně méně než v minulých letech.

"Pokles koncentrací znečišťujících látek v ovzduší byl ovlivněn příznivějšími meteorologickými a rozptylovými podmínkami zejména v lednu a únoru 2007," uvádí se v zatím nezveřejněné ekologické studii, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Také letos jsou klimatické podmínky docela příznivé, ovzduší není prosyceno exhalacemi jako v letech 2005 a 2006. "Je otázka, jak bude vypadat listopad a prosinec," řekl Aktuálně.cz Jan Macoun, náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu.

Inverze někdy pomáhá pročistit ovzduší

Dagmar Honsová z Meteopresu poznamenala, že inverze za určitých podmínek může přízemní koncentrace škodlivin i zmenšovat.

"Jde o okolí výškových zdrojů znečištění, tedy vysokých komínů. Škodliviny se rozptylují nad hranicí přízemní inverze a ty se naopak ve volné atmosféře dobře rozptylují a neklesají k zemi," vysvětlila Honsová.

České emise ve Skandinávii

Častý výskyt silného větru ve větších výškách ovšem umožňuje takzvaný dálkový přenos exhalací. Takže třeba emise z českých elektráren naměřili ve Skandinávii, u nás zase byly zaznamenány škodliviny z Porýní.

Pak tu jsou i takzvané výškové teplotní inverze. "Zdaleka nejhorší situace pro kvalitu ovzduší nastává v okamžiku, pokud dolní hranice výškové inverze leží jen několik set metrů nad zemí. Potom je atmosféra zatížena jak exhaláty, které mají původ v přízemních zdrojích, tak i ve většině výškových zdrojů," vysvětlila Honsová.

I v létě bývá nebezpečný smog, hlavně kvůli autům

Také v letních měsících může počasí vytvářet nepříznivé podmínky pro promíchávání vzduchu a tím zvyšovat koncentrace škodlivin v ovzduší.

"Jde opět o situace, kdy je jen velmi slabý vítr a přitom jasná obloha se slunečním zářením," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

"V takových případech je nejkritičtějším zdrojem znečištění automobilová doprava produkující zejména oxidy dusíku. Nebezpečí představuje také růst koncentrace přízemního ozónu," dodala Honsová.

Na území České republiky je součástí měření znečištění ovzduší automatizovaný imisní monitoring s celkem 97 stanicemi. Většina stanic měří koncentrace oxidu siřičitého, oxidu dusnatého, oxidu dusičitého a prašného aerosolu.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů