Sobota, 20. dubna 2024

Krize nevylučuje ochranu klimatu

Krize nevylučuje ochranu klimatu
AUTOR: Martin Bursík

Řešení finanční krize logicky dominovalo debatě říjnového zasedání Evropské rady. Naštěstí se nepotvrdila obava, že se obětí krize stane klimatický balíček EU. Evropská rada potvrdila ambici dotáhnout jeho projednání do konce tohoto roku.

Pokud by se francouzskému předsednictví nepodařilo dohody o klimaticko-energetickém balíčku dosáhnout, jsme samozřejmě připraveni tuto agendu v rámci našeho předsednictví převzít. A udělat vše pro to, aby bylo dohody dosaženo na jaře příštího roku, tedy před volbami do Evropského parlamentu.

Pozice české vlády, kterou jsme k balíčku tento týden schválili, je konstruktivní.

Na straně jedné budeme prosazovat, aby výrobci elektřiny nemuseli od roku 2013 všechny povolenky na emise nakupovat v aukcích, ale aby došlo k postupnému náběhu v letech 2013 - 2020. Důvodem jsou obavy z urychlení růstu ceny energií s ohledem na současnou strukturu energetického mixu České republiky. Ten je značně závislý na fosilních zdrojích.

Na druhé straně podporujeme Francii, aby se jí podařilo jednání o balíčku dokončit ještě do konce roku, a my jsme se mohli plně soustředit na jednání s globálními partnery před stěžejní celosvětovou konferencí o klimatu v prosinci 2009 v Kodani. Na českém předsednictví bude totiž ležet příprava evropského návrhu budoucí klimatické dohody.

Pan ministr průmyslu a obchodu Martin Říman by byl podle vyjádření pro média rád, kdyby jednání o klimatickém balíčku zkrachovala. Osud kodaňské konference jej asi trápí méně než mne, neboť za něj nenese přímou odpovědnost. Překvapivě se však brání i naší aktivní účasti na vzniku Světové agentury pro obnovitelné zdroje energie. A to i přesto, že v této oblasti kompetenci má.

Jednání Evropské rady naštěstí ministru Římanovi za pravdu nedalo. Je to dobrá zpráva nejen pro světové klima, ale i pro evropský průmysl. Včetně českého.

V Evropě se totiž otevřeně mluví o tom, že nebudeme-li s naší klimatickou legislativou hotovi dříve, než se ustaví nová americká administrativa, budou to Spojené státy, kdo převezme iniciativu. Bude dobré mít Spojené státy na palubě. Ale nebylo by dobré, kdyby Evropská unie ztratila kvůli přešlapování iniciativu v boji proti klimatickým změnám.

Autor je ministrem životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů