Čtvrtek, 28. března 2024

Povolenky jako deriváty

Povolenky jako deriváty
Ekologové bijí na poplach, že globální finanční krize zatne tipec investicím do ochrany přírody. Mají pravdu, financování alternativních zdrojů energie dostalo těžkou ránu.

Peněz je obecně méně, a to jak privátních, tak státních. Nad státními pobídkami se smráká. Na dotace státy prostě nebudou mít a odpouštět daně si v hrozivé fiskální situaci také nebudou moci dovolit.

Co se privátních investic týče, platí, že košile je vždy bližší než kabát. Navíc některé vstřícné finanční instituce, například Lehman Brothers, už vůbec neexistují.

Situace však není tak černá, jak vypadá. Především, peníze nejsou všechno, co ochrana planety potřebuje. Jsou také další formy pobídek, ostatní nástroje na prosazování přijaté politiky - a na začátku toho všeho jsou informace a pochopení problematiky.

Právě odtud přišla zajímavá zpráva. Lord Stern, který pro britskou vládu před dvěma lety vypracoval dnes již legendární sedmisetstránkovou zprávu o klimatických změnách, založil výzkumný ústav. Zaměří se na pět klíčových oblastí: mezinárodní spolupráci, trh spovolenkami CO2, technologickou podporu, biopaliva a analýzu situace vregionech světa.

Jde o záslužný čin, rozhodně prozíravější, než jsou grandiózní záchranné plány pro finanční sektor. Prevence je vždycky lepší než hašení požáru...

Výzkumná střediska, jako je to Sternovo, budou teď ještě důležitější, protože z ekologie se stává grandiózní byznys. Jeden údaj pro ilustraci. Poradenská firma Ernst & Young zkoumala vzorek 150 největších světových firem a zjistila, že tyto firmy plánují vydat vpříštích deseti letech na investice do zelených technologií téměř 300 miliard dolarů. To je opravdu velký peníz, byť v porovnání se ztrátami ze zničeného životního prostředí jsou to drobné.

Totiž když už jsme u velkých čísel, studie pro Evropskou komisi vedená Deutsche Bank vyčíslila nepřímé finanční ztráty jenom zodlesňování planety na tři až pět bilionu dolarů.

A ve stejném řádu jsou letošní ztráty tržní kapitalizace firem obchodovaných na newyorské burze. Kurzy akcií se ale na původní hodnoty dostanou určitě snáze a dříve, než vyroste obnovený les.

Ale zpátky kekologii: objevují se hlasy, že povolenky CO2 nápadně připomínají finanční deriváty a že systém obchodování snimi by se mohl zhroutit stejně rychle jako trh sneprůhledně konstruovanými dluhopisy. Takže je nejvyšší čas zmapovat rizika. Abychom zase na pár let neuvěřili, že foukáním cigaretového kouře do vody vzniká zlato.

Tomáš Rutrle, generální ředitel Fujitsu-Siemens Computers ČR

Nezkrácené znění sloupku najdete na Ekonom.cz
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů