Pátek, 29. března 2024

Evropští politici v Praze: V Kodani musí dojít k dohodě na další ochraně klimatu, jinak může být pozdě

Evropští politici v Praze: V Kodani musí dojít k dohodě na další ochraně klimatu, jinak může být pozdě

Na jednodenní konferenci [1] se v dnes v Praze sešli klíčová evropští politici a další představitelé odpovědní za evropskou politiku ochrany klimatu a účastnící se světových jednání o nové dohodě o ochraně klimatu, která by měla být uzavřena v prosinci 2009 na klimatickém summitu OSN v Kodani. Spolu s českým ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem na konferenci vystoupil i jeho švédský kolega Andrea Carlgren, dánská ministryně pro klima a energetiku Connie Hedegaard, evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas, francouzský velvyslanec pro klima Brice Lalonde či jeden z klíčových představitelů Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) Michael Zammit Cutajar.

 

„Je to vlastně poprvé, kdy se v Praze sešli tak významní představitelé evropské klimatické politiky, aby diskutovali nejen sami mezi sebou, ale také s veřejností. U nás je ta diskuse o ochraně klimatu posunuta na úroveň o velký kus nižší, než jak se vede v Evropě, proto jsem rád, že se naše iniciativa vydařila a mé pozvání všichni klíčoví mluvčí přijali,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Jednoznačným poselstvím všech příspěvků bylo konstatování faktu, že nelze čekat s přijetím konkrétních a jasných závazných cílů pro redukci skleníkových emisí a to nejen v Evropě, ale v celosvětovém měřítku. „Čas rozhovorů končí, teď musí přijít éra činů. A nevidím nikoho, kromě EU, kdo by byl dnes schopen k tomu svět vést,“ apelovala Connie Hedegaard na urychlené přijetí klimaticko-energetického balíčku EU. „Nebudeme-li jednat okamžitě, nedokážeme-li zastavit nárůst koncentrací skleníkových plynů v atmosféře a naopak jej zvrátit v pokles nejpozději do roku 2030, pak bude pozdě. V Kodani musí dojít k dohodě, nelze čekat na žádné ‘později’, protože žádné k dispozici nemáme,“ říká Connie Hedegaard. Okamžitě jednat je nutné i podle komisaře Dimase. „Změna klimatu je realitou, na které nic nemění to, že se zároveň nacházíme také ve finanční a počínající ekonomické krizi,“ řekl Stavros Dimas. Podle ministryně Hedegaard je nejenom možné, ale navíc i výhodné řešit všechny tři krizové situace společně. „Klimaticko-energetický balíček je impulzem, který bude znamenat modernizaci evropských ekonomik, jejich přechod k nízkouhlíkovým technologiím a orientaci na energetickou efektivitu. To není náklad, který musíme nést. To je investice, která se nám bohatě vyplatí, tedy budoucí zisk,“ říká Connie Hedegaard.

 

„Za týden bude v USA zvolen nový prezident. V každém případě to bude znamenat obrat v klimatické politice USA. Očekáváme, že poté dostaneme na palubu i Čínu, Indii, Brazílii a další prudce se rozvíjející ekonomiky. To je zásadní pro úspěch jednání před klíčovým kodaňským klimatickým summitem,“ doplňuje Martin Bursík. „Pro celý zbytek světa bude přijetí evropského klimatického balíčku zásadním a důvěryhodným signálem, který úspěchu jednání v Kodani významně pomůže,“ říká Michael Z. Cutajar.

 

„Evropa je lídrem, katalyzátorem ochrany klimatu ve světě. Navíc sama na sobě vyzkoušela, že funguje spojení ekologického s ekonomickým. Nikdo si nezastíráme, že to nebude snadné. Každý stát hájí svoje vlastní zájmy. Ale chystáme se v Kodani uspět,“ doplnil Brice Lalonde.

 

Ministr Bursík ve své prezentaci přiblížil základní principy nové české národní politiky ochrany klimatu, kterou MŽP představí na konci listopadu a ještě do konce roku předloží ke schválení vládě. Národní klimatickou politiku Švédska přiblížil Andrea Carlgren. „Od roku 1970 jsme snížili skleníkové emise o více než 40 %. Hospodářský růst Švédska za stejnou dobu činil 105 %. Od roku 1990 jsme snížili emise o 9 %, ale hospodářský růst byl 46 %. To je jasný příklad toho, že opatření ke snižování skleníkových emisí nejdou proti ekonomické prosperitě. Právě naopak,“ uvedl švédský ministr.

 

Poznámky:

[1] Konferenci o změně klimatu pořádalo MŽP ve spolupráci se švédským a dánským velvyslanectvím v Praze. Na organizaci se podílelo také francouzské a britské velvyslanectví v Praze.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů