Pátek, 29. března 2024

Globální oteplování kazí ledové víno

Globální oteplování kazí ledové víno

- Pozdější příchod mrazů ohrožuje výrobu vinařské speciality n Hrozny na vinici hnijí nebo je místo vinařů sklízejí ptáci

Medová chuť a sytá zlatožlutá barva ledového vína z moravských sklepů loni okouzlila účastníky prestižní galavečeře francouzských someliérů v Paříži.

Lahve s touto tekutou specialitou, která patří v zahraničí k tomu nejoceňovanějšímu z tuzemských vinic, se mohou v příštích letech stát v důsledku globálního oteplování nedostatkovým zbožím. Kvůli němu přicházejí mrazy potřebné ke sklizni hroznů stále později. Jenom díky mrazům se přitom v bobulích, které vinaři na keřích nechali, oddělí voda a esence moštu, která je základem pro ledové víno.

Víno versus ptáci

"Mrazy nechodí. Když hrozny ve vinohradě zůstanou do Vánoc, tak už jsou na nic," vysvětluje Lubomír Glos, který má vinice za Moravskou Novou Vsí.

Ledové víno je možné podle zákona sklízet, až když teplota klesne pod sedm stupňů pod nulou. A takové mrazy přicházejí stále později. "Réva ve srovnání s rokem 1950 dozrává průměrně o sedmnáct dní dříve a mrazíky přicházejí až o osmnáct dní později," upozorňuje Greg Jones ze Southern Oregon University, který se věnuje vlivu klimatu na vinnou révu.

Pokud dozrálé hrozny zůstávají na vinici déle, hrozí jim, že se kvůli deštivému a teplému počasí promění v rozbředlou shnilou hmotu.

Dalším nepřítelem ledového vína jsou ptáci, kteří bobulky skryté pod speciálními sítěmi ozobávají.

"Výroba ledového vína je vždycky nejistá. A pokud mrazy přicházejí později, tak riziko roste," potvrzuje tajemník Vinařského svazu Martin Půček.

Čeští a moravští vinaři nejsou jediní, jejichž práci globální oteplování ovlivňuje.

Na slavných francouzských vinicích v Chateauneuf du Pape nedávno srovnáním historických statistik zjistili, že sklízejí skoro o měsíc dřív než na konci druhé světové války.

Víc červeného

Podle účastníků konference o vlivu klimatu na víno, která se konala v únoru v Barceloně, poroste kvůli oteplování obsah alkoholu ve vínech.

Ten je totiž závislý na množství přirozeného cukru v bobulích a cukernatost díky teplejšímu počasí roste.

Ze stejného důvodu se dají čekat změny v odrůdové skladbě vinic, někteří třeba předvídají příklon k červeným vínům. Vinaři z chladnějších oblastí se jim dosud spíš vyhýbali.

Trable s ledovým vínem nečekají jenom Čechy, ale i několik dalších zemí, kde tato specialita vzniká. Zákon a přírodní podmínky umožňují výrobu vína s tímto označením také v Německu, Rakousku, na Slovensku, ve Švýcarsku a v Kanadě. Ta je ve výrobě "ledovky" světovou jedničkou.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů