Středa, 24. dubna 2024

Bursík: České předsednictví EU může ovlivnit klimatický balíček

Bursík: České předsednictví EU může ovlivnit klimatický balíček
Ekologickou agendu nadcházejícího českého předsednictví v Evropské unii projednával v Londýně český ministr životního prostředí Martin Bursík.

Podle něj situaci Praze komplikuje fakt, že není jasné, zda se unii podaří přijmout do konce roku ambiciózní balíček pro boj s klimatickou změnou. 

Prohráváme závod s časem, řekl Bursík v souvislosti se zdlouhavým přijímáním nové ekologické legislativy EU. "V tomto směru bych uvítal ratifikaci Lisabonské smlouvy, která proces schvalování zjednodušuje," řekl po setkání s ministrem životního prostředí, výživy a záležitostí venkova Hilary Bennem. 

"Pro nás je situace složitější, protože nevíme, zda se (nynější předsednické zemi) Francii podaří dojednat klimaticko-energetický balíček, který je hlavní prioritou Evropské komise," řekl Bursík. "Francouzi mají ambici to dokončit do konce roku, ale pokud se jim to nepodaří, přejde to na nás. A potom budeme omezeni časem, protože na přelomu března a dubna přestane Evropský parlament před volbami v podstatě fungovat." 

Podle Bursíka by Česká republika mohla fungovat jako most mezi dvěma tábory členských zemí, které se kolem balíčku vytvořily. "Trochu nešťastně tu došlo k rozdělení Evropy," dodal. 

Výhrady má například Itálie a řada nových členských zemí. Británie naopak důrazně bojuje s emisemi skleníkových plynů a v říjnu oznámila, že hodlá snížit jejich emise do roku 2050 o 80 procent. Se stejným záměrem šel do voleb i příští americký prezident Barack Obama, připomněl Bursík. 

Unie se loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží v rámci boje proti změnám klimatu objem emisí skleníkových plynů o 20 procent. Pokud by se k tomuto cíli připojily i další země světa, EU by emise snížila až o 30 procent. Zároveň slíbila zvýšit podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu. Evropská komise pak navrhla zmiňovaný balíček, tedy soubor opatření, jak těchto cílů dosáhnout. Jde třeba o změny v systému obchodování s emisními povolenkami a o zvýšení podílu biopaliv. 

Pokud jde o biopaliva, Británie i ČR zastávají stejné postoje. Podporují jejich využívání s tím, že musí splňovat ekologická kritéria. Podle Bursíka jde o to, aby se v případě dovozů biopaliva nevyráběla na úkor deštných pralesů či potravinové produkce pro místní obyvatelstvo. Stejně tak musí být dostatečně efektivní a jejich výroba musí znamenat snížení emisí skleníkových plynů aspoň o 35 procent, řekl Bursík, podle něhož biopaliva používaná v ČR tato kritéria splňují. 

S britským ministrem se také shodl, že nynější finanční krize by neměla být překážkou zavádění ekologických technologií, ale naopak impulzem a příležitostí pro inovace a efektivitu. Když to neudělá Evropa, udělá to Čína, která již nyní hodně investuje do některých technologií obnovitelných zdrojů energií, řekl český ministr. 


AUTOR euroskop
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů