Pátek, 19. dubna 2024

Lidé chtějí kontrolu ovzduší

Lidé chtějí kontrolu ovzduší

Pustiměř - Obyvatelé Pustiměře volají po instalaci zařízení, které by kontrolovalo unikající škodliviny v okolí.

Obavy a neklidné spaní mají už delší dobu mnozí obyvatelé Pustiměře. Příčinou je nedaleká spalovna nebezpečných odpadů Ekotermex. Aby věděli, jaké škodliviny vypouští, požadují monitoring ovzduší.

„Ten by v širším okolí sledoval nejen stav ovzduší, ale i to, jaké mají vlivy unikající škodliviny. Výsledky měření by měly být přístupné třeba na internetu,“ řekla například Jana Mrázová z Pustiměře.

Ta se domnívá, že v noci ze spalovny unikají škodliviny, které jsou cítit. „Podivné pachy zaznamenali mnozí lidé z Pustiměře. Dá se předpokládat, že provozovatel spalovny několikanásobně překračuje limity škodlivin unikající do ovzduší. Bojíme se, že se tu ještě zhoršuje životní prostředí, které už teď není zrovna ideální,“ tvrdila Mrázová.

Starosta Pustiměře Miloš Nevřala je s místními zajedno. Monitoring považuje za dobrý nápad. „Musíme vzít na vědomí, že v Ekotermexu je ještě obalovna, která na čistotě vzduchu také nepřidává. To samé platí pro rychlostní silnici,“ prohlásil starosta.

Ten vidí problém taky v tom, že lidé pálí v kotlích kde co. „Díky zdražování energií přešla spousta obyvatel z Pustiměře zpátky na topení tuhými palivy. Nikdo neví, co tady dýchá. Chceme jednat s nějakou firmou, která monitoring dělá. Uvidíme, jak se věci mají. Pro naší obec to bude závažné rozhodnutí, protože se nejedná o levnou záležitost. Ale zdraví lidí je rozhodně přednější,“ doplnil Nevřala.

Názor vedení managementu firmy provozující spalovnu na celou záležitost se zatím redakci nepodařilo získat. Zastihnout předsedu představenstva a ředitele Jana Hanáka během posledních tří týdnů nebylo možné.

Podle údajů zveřejněných firmou na internetu spalovna splňuje všechny normy dané zákonem. „Ve spalovně například musejí odborní pracovníci dvakrát do roka měřit dioxiny, těžké kovy a turany. Provozovatel si toto měření objednává u nezávislé autorizované firmy. Předtím než se měření uskuteční, tak je musí ohlásit i ministerstvu,“ objasnil pracovník ministerstva životního prostředí z oddělení spalovacích zdrojů a paliv Pavel Jílek.

Vyškovský deník

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů