Pátek, 19. dubna 2024

Emise u aut: navržen kompromis

Emise u aut: navržen kompromis
Zástupci členských zemí EU, Evropského parlamentu a Evropské komise včera dosáhli kompromisu ohledně snižování emisí oxidu uhličitého u nových automobilů. Emise by měly do roku 2012 klesnout u 65 procent nových vozů v průměru na 120 gramů na kilometr. Do roku 2015 by se měl tento limit postupně rozšířit na všechny nové automobily.

Dlouhodobým cílem by mělo být snížení emisí na 95 gramů na kilometr do roku 2020. Nyní se emise pohybují kolem 158 gramů na kilometr. Návrh ještě musí schválit členské země EU a Evropský parlament.

Podle kompromisního návrhu musí automobilky zajistit, aby 65 procent jejich nových automobilů plnilo limit do roku 2012. V roce 2013 má tento podíl stoupnout na 75 %, v roce 2014 na 80 procent a v roce 2015 na 100 procent. Pokud se to automobilkám nepodaří, budou platit pokutu za každý vyrobený vůz, jejíž výše bude záviset na míře překročení limitu.

Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas původně prosazoval, aby limit platil pro všechna nová auta již od roku 2012. Automobilky by měly snížit emise na 130 gramů prostřednictvím změn v motorech. Dalších deset gramů by měly ušetřit energeticky úspornější technologie v autě, například klimatizace. Dimasův návrh na omezení emisí u automobilů však podrobila kritice řada členských států Evropské unie, včetně Česka a Slovenska. Automobilky, zejména němečtí výrobci luxusních modelů, prosazovaly odložení termínu pro snížení emisí a upozorňovaly, že nová legislativa omezí jejich podnikatelské aktivity a povede k rušení pracovních míst.

Během dlouhého vyjednávání o snižování emisí u aut se obecně státy EU rozdělily na dvě skupiny. Na jedné straně byly země jako Francie či Itálie, jejichž automobilky vyrábějí převážně malé vozy a které se snižováním emisí neměly problém. Na druhé byly země s výrobci zaměřujícími se na střední a velké vozy. Mezi ty patří Německo a do určité míry i Česko.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů