Pátek, 29. března 2024

Český filtr pro Che Guevaru

Společnost Inekon pronikla s výrobkem firmy ZVVZ na Kubu
Český filtr pro Che Guevaru
Latinskoamerický revolucionář Ernesto Che Guevara nebyl žádným kapitalistou. Na první pohled by se však mohlo zdát, že na Kubě vlastní významnou společnost. Nese totiž jeho jméno.
Che Guevarův podnik ale kouří. Kuba si přitom zakládá na tom, že na karibské poměry má docela zachovalou přírodu. A chce na své krásné pláže nadále lákat zámožné turisty.
Z těchto důvodů si firma Ernesto Che Guevara Co., pořídila moderní a výkonný filtr, který bude sloužit k čištění odpadního vzduchu z provozu úpravny niklové rudy. A jeho dodavatelem je česká společnost Inekon.
Jak týdeníku Ekonom řekl její mluvčí Michal Dolana, k dokončení montáže dojde na přelomu prosince a ledna.
Filtr pro Inekon, respektive pro kubánskou úpravnu rudy, dodala přední česká vzduchotechnická společnost ZVVZ Milevsko. Ta vyrábí ventilátory, látkové filtry a systém odprášení mlýnice. Hodnota zakázky je zhruba padesát milionů korun.
Není to závratná částka, ale i tento obchod ukazuje, že význam Kuby pro české vývozce se v následujícím období může poněkud zvýšit. Kuba totiž projevuje rostoucí zájem rozvíjet obchod se státy Evropské unie, s Ruskem i dalšími zeměmi, aby se nedostala do jednostranné a úplné ekonomické závislosti na čínském zboží.

Problém financování
"Šance českých podniků expandovat na kubánský trh je nyní poměrně vysoká," potvrzuje tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Matyáš Vitík. O české výrobky je podle jeho slov na Kubě zájem, české firmy by se mohly podílet například na odstraňování následků hurikánů na Kubě.
"Otázkou zůstává, jak bude probíhat financování těchto rekonstrukcí. Dosavadní praxe je, že investice českých firem na Kubu připojišťuje Exportní garanční a pojišťovací společnost," dodal Vitík s tím, že současný vzájemný obchodní styk není narušen ani starým dluhem Kuby z dob existence Rady vzájemné hospodářské pomoci.
K významným položkám českého vývozu patří například kotle, mechanické nástroje, výrobky ze železa nebo z oceli, mléko, vejce, motorová vozidla, traktory, nábytek, lůžkoviny, svítidla a montované stavby. V dovozu převládají nikl, tabák, lihoviny a cukr.
Inekon od roku 2000 uskutečnil již několik dodávek na Kubu. Šlo například o komponenty a náhradní díly použité při modernizaci přenosových linek nebo energetických zařízení a také o obráběcí nástroje.
Zákazníky byly kubánské společnosti Union Electrica, Ernesto Che Guevara či RRLT Nicaro. Inekon zajišťoval také příslušné studie ekologizace niklových závodů. Šlo ovšem o relativně malé zakázky v řádu milionů či desítek milionů korun.

Největší obchod v Egyptě
Největším kontraktem, který firma Inekon Group v letošním roce uzavřela, je zakázka na kompletní výstavbu nové cementárny poblíž hlavního města Severního Sinaje Al Arish. Kontrakt výrazně přispěje ke zvýšení českého vývozu do Egypta.
Smlouvu v hodnotě zhruba 4,7 miliardy korun podepsali v Egyptě představitelé Inekon Group koncem října. Česká společnost tak úspěšně završila účast v tendru, který vypsala začátkem letošního roku firma North Sinai Cement Company.
Skupina má v současnosti také sedm dalších kontraktů v asijských zemích. Celkový objem zakázek, jejichž realizaci Inekon v současnosti v Asii připravuje, dosahuje bezmála sedmi set milionů eur.
Mezi nejvýznamnější patří kontrakty na výstavbu cementáren ve Vietnamu (v hodnotě 115 milionů eur) a v Iráku (za 328 milionů eur). Finanční krize však již dopadá také na Inekon.
"U Vietnamu je již vyřešených 23 milionů eur zálohy, ale bohužel stále chybí deset milionů zálohy, aby dodávky začaly naplno. Peníze snad budou do konce tohoto roku. Jednání pokračuje kupředu, ale kvůli světové finanční krizi ne tak rychle, jak jsme očekávali," uvedl Josef Hušek, generální ředitel a předseda představenstva firmy Inekon Group.
"Se zákazníkem v Iráku jsme neustále v kontaktu a kontrakt je platný a živý," řekl dále Hušek. Navzdory škodám, které v Iráku jsou, je v zemi obrovská poptávka po cementu. "Návratnost investice je odhadována jen na pět let," dodal ředitel.
Inekon se zabývá také výrobou a opravami tramvají, k čemuž slouží jeho závod v Ostravě.
"V oblasti kolejové dopravy je letošní rok ve znamení plnění kontraktu na modernizaci osmnácti tramvají pro bulharskou Sofii," dodal Michal Dolana. Hodnota zakázky na kompletní přestavbu starých vozů podle současných evropských norem je téměř 380 milionů korun.

AUTOR: Petr Korbel

Kuba nechce být závislá jen na dovozu čínských výrobků.

Obchod ČR s Kubou (v mil. Kč)
Období 2005 2006 2007 1-9/2008

Dovoz 112,5 101,5 83,5 55,4

Vývoz 397,5 688,1 395,9 307,7

Saldo 285,0 586,6 312,4 252,3
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů