Pátek, 19. dubna 2024

Oteplování? Skeptiků přibývá

Oteplování? Skeptiků přibývá

Obdržel jsem pozvánku na Mezinárodní konferenci o klimatických změnách, která bude 8. března 2009 v New Yorku. Na akci sponzorované chicagským mozkovým trustem Heartland Institute se sejdou vědci z celého světa, kteří se zaměří na čtyři široké oblasti: klimatologii, paleoklimatologii, dopady klimatických změn i jejich politické a ekonomické aspekty.

Letos zazněly na podobné konferenci desítky přednášek typu: "Silné a slabé stránky klimatických modelů", "Ekologické a demografické perspektivy statutu ledních medvědů" nebo "Přeceňovaná role oxidu uhličitého při klimatických změnách".

Bude tedy ta příští jen dalším fórem, které jako obvykle zazvoní na poplach?

Skeptici a těšitelé

Nebude. Vědci a výzkumníci, jejichž účast Heartland Institute zajišťuje, nepatří ke zvěstovatelům temna a zkázy. Zpochybňují zarputilá tvrzení, že globální oteplování je katastrofou probíhající překotným tempem. A mnozí z nich se stavějí skepticky k představě, že lidská činnost má na klima planety podstatný vliv nebo že jej lze spolehlivě měřit či předpovídat. Někteří poukazují na skutečnost, že světové teploty dosáhly v roce 1998 vrcholu a od té doby klesají. Jiní dokonce tvrdí, že se blíží období globálního ochlazování.

Téměř všichni by souhlasili s názorem, že se klima neustále mění a že nikdo ve skutečnosti neví, zda současné počítačové modely dokážou spolehlivě vysvětlit bezpočet faktorů, které tuto přirozenou variabilitu způsobují.

Jejich názory zdaleka nejsou jednolité, ale všichni by se shodli na této tezi: Věda se neřídí většinovým hlasováním.

Skepticismus a zvídavost představují podstatu vědeckého pokroku. Vždy je legitimní zpochybňovat stávající "konsenzus" prostřednictvím nových údajů nebo alternativní hypotézy. Ti, kdo trvají na umlčování či dokonce trestání nesouhlasných názorů, nejsou spojenci vědy, ale blíží se fanatikům.

Gore na Měsíci

Pokud jde o klimatické změny, až příliš mnoho lidí je bohužel ochotno hrát si na velké inkvizitory.

Například Heidi Cullenová, vysoce postavená klimatoložka televizní meteorologické stanice Weather Channel, doporučila, aby se meteorologům upíraly profesní certifikáty, pokud vyjádří pochybnosti o panických výstrahách před oteplováním. James Hansen, ředitel Goddardova institutu pro kosmické studie, si přeje soudit šéfy ropných společností za "zločiny proti lidskosti, pokud budou i nadále zpochybňovat to, co je (v souvislosti s globálním oteplováním) vědecky uznáváno". A Al Gore zase často zesměšňuje ty, kdo zpochybňují jeho klimatické dogma: "Kdo popírají klimatické změny, řadí se do stejného tábora jako lidé, kteří stále nevěří, že jsme přistáli na Měsíci."

Z potvrzeného seznamu řečníků na chystané konferenci však zřetelně vyplývá, že je to ve skutečnosti Gore, kdo zavírá oči před realitou. Mezi "popírači klimatických změn", kteří na konferenci vystoupí, figurují například profesor meteorologie na MIT Richard Lindzen, Roy Spencer z Alabamské univerzity, který je průkopníkem satelitního sledování globálních teplot, Stephen McIntyre, hlavní přispěvatel do vlivného blogu Climate Audit, nebo meteorolog John Coleman, jenž v roce 1982 založil Weather Channel. Tito lidé možná nezastupují v debatách o klimatologii většinový názor, ale nehledě na Goreovo odmítání, zdaleka nejsou sami.

Hněv ortodoxních

Deník Politico si například vysloužil citovanou Goreovu poznámku tím, že se rozhodl informovat o sílícím nesouhlasu s ortodoxními názory na globální oteplování. Článek s titulkem "Vědci vyzývají k obezřetnosti v otázce globálního oteplování" začínal zprávou o "hromadících se vědeckých důkazech o globálním ochlazování i dalších zjištěních, které by mohly naznačovat, že vědecké argumenty o globálním oteplování mohou být stále příliš nespolehlivé, než aby ospravedlňovaly zákony o emisních limitech".

Média dopřávají tomuto skepticismu stále většího sluchu. Michael Scott z clevelandského deníku Plain Dealer minulý týden uvedl, že meteorologové ze všech clevelandských televizních stanic nesouhlasí s panickými scénáři. List Edmonton Journal zase zjistil, že 68 procent klimatologických vědců a inženýrů z kanadské provincie Alberta nevěří, že "diskuse o vědeckých příčinách nedávných klimatických změn je uzavřena".

Očekávejme více podobných zpráv. Debata pokračuje a je to tak správné.

AUTOR: Jeff Jacoby
Autor je sloupkařem deníku The Boston Globe (c) The New York Times Syndicate 2008

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů