Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sarkozy vyhrál, zlomil i europoslance

Sarkozy vyhrál, zlomil i europoslance

- Průmysl unie čeká zelená revoluce

- EU se na summitu dohodla na zárukách pro Irsko kvůli Lisabonské smlouvě

Nicolas Sarkozy má splněno. Nic nebrání tomu, aby zbytek roku a francouzského předsednictví Evropské unii strávil čtením článků oslavujících ho jako největšího evropského politika současnosti. Ve chvíli, kdy Evropa směřuje k nejhorší ekonomické recesi od 30. let minulého století, dokázal zdánlivě nemožné.

Přinutil kolegy z dvaceti šesti dalších států, aby v pátek potvrdili unijní zelenou revoluci a podepsali nepopulární návrhy, které budou v budoucnu znamenat pro evropský průmysl miliardové investice a účet za ně ve zvýšených cenách aut, energie i dalších produktů pocítí každý Evropan.

"Historickou dohodu", jak pátek podporu klimaticko-energetickému balíčku nazval Sarkozy, chce Evropa využít k tomu, aby k boji proti klimatickým změnám strhla zbytek světa. Za svou prioritu už ho označila nastupující Obamova administrativa. Klíčové ale bude k tomu stejnému přemluvit Čínu, největšího znečišťovatele planety.

Novou globální dohodu o ochraně životního prostředí se svět bude pokoušet dohodnout příští rok.

Záchrana od jisté smrti

V pátek nebyl na summitu v Bruselu snad žádný politik, který by Sarkozyho vyjednavačské schopnosti a stovky hodin, které investoval do záchrany zeleného plánu, neocenil.

"Dnešek je hlavně jeho osobní zásluha," řekl prezident Evropské komise José Barroso, který k vrchnímu veliteli Francie během šestiměsíčního francouzského předsednictví velmi přilnul a považuje ho za přítele.

Sarkozy nakonec získal na svou stranu i ty nejproblematičtější delegace, jako byla německá, italská a polská. To ale za cenu obrovských ústupků pro největší znečišťovatele: energetiku a těžký průmysl, které při své výrobě spotřebovávají obrovské množství energie.

Ústupky jsou tak velké, že už v pátek zaznívaly na summitu pochybovačné hlasy o tom, jestli je při takovém změkčení pravidel realistický hlavní cíl zelené revoluce: v roce 2020 vypouštět v Evropě do ovzduší o dvacet procent méně skleníkových plynů než v roce 1990. "Já bych skoro řekl, že už to kompatibilní příliš není," řekl jeden z českých diplomatů, který se jednání účastnil. Ekologické organizace už v pátek dohodu jako jeden muž označily za "promarněnou příležitost a "vítězství průmyslové lobby".

Sarkozy ale neměl jinou možnost než ustupovat. Během posledního roku se zelená revoluce několikrát ocitla ve stavu klinické smrti. Naposledy na říjnovém summitu evropských lídrů, kdy se zablokoval polský premiér Donald Tusk a odmítl podepsat závěrečný dokument, kde Evropská unie znovu opakovala svou podporu zelenému plánu.

Pomohla až dvacetiminutová schůzka "mezi šesti očima", kde Sarkozy s Barrosem polskému premiérovi slíbili, že plán vstoupí v platnost, když se na něm jednomyslně shodnou všechny státy.

Sotva alespoň trochu zažehnal polský problém, objevila se před Sarkozym potíž ještě větší v podobě německé kancléřky Angely Merkelové.

Oficiálně Němci na summitu sice zelenou revoluci plně podporovali, v zákulisí ale nejprůmyslovější země Evropy mohutně tlačila, hlavně kvůli zhoršující se ekonomické situaci a blížícím se parlamentním volbám, na to, aby se zmírnila pravidla pro těžký průmysl, jako jsou ocelárny, cementárny a chemičky.

Francouzské kouzlo

Poslední překážku se pokusí Sarkozy zlomit tento týden.

V úterý přijede dohodu o výsledné dohodě představit do Štrasburku bojovně naladěným členům Evropského parlamentu, kteří o ní budou o den později hlasovat.

Europoslanci se dosud projevovali jako militantnější zastánci ekologie než jednotlivé členské státy a bez jejich hlasu klimaticko-eneretický balíček v platnost vstoupit nemůže.

"Je to určitý krok dopředu. K boji proti klimatickým změnám to ale nestačí," řekla k pátečnímu kompromisu prezidentka parlamentní skupiny Zelených Monica Frassoniová.

Výhrady ohlašovali i další. Už v sobotu ovšem europarlament po sérii neformálních jednání s francouzskými diplomaty oznámil, že s návrhy členských států souhlasí. Prezident Nicolas Sarkozy je tak završení svého triumfu mimořádně blízko.

vítězové a poražení summitu

- Německo a Itálie. Vítězové. Na poslední chvíli se jim podařilo prosadit obrovské úlevy pro velký průmysl.

- Francie. Vítěz. Nicolas Sarkozy definitivně potvrdil, že ve vyjednávání obtížných kompromisů nad něj není.

- Nové členské státy, hlavně Polsko. Vítězové. Jejich energetický sektor bude dál dostávat většinu povolenek zdarma. V rámci solidarity dosáhnou i na další peníze na modernizaci svého průmyslu.

- Skandinávské země. Poražené. Nejvíce bojovaly za přísné podmínky pro znečišťovatele a za to, aby peníze od nich vybrané za emisní povolenky šly do ekologických projektů.

- Irsko. Vítěz. Unie udělala ústupky, aby se vláda mohla pokusit na podruhé prodat obyvatelům Lisabonskou smlouvu.

- Evropská komise. Poražená. Získala sice podporu členských států k dvousetmiliardovému balíčku na záchranu ekonomiky. Podpora je ale vyjádřená tak vágně, že vlastně nikoho k ničemu nezavazuje.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky z Bruselu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů