Pátek, 29. března 2024

Povolenky vápenkám a cementářům nestačí

Povolenky vápenkám a cementářům nestačí
Zatímco se v Bruselu jedná o tom, jakým způsobem se budou přidělovat povolenky na vypouštění škodlivých emisí po roce 2013, některé podniky v Česku řeší aktuálnější problém. Letos poprvé totiž cementárnám a vápenkám docházejí zdarma přidělované povolenky. A aby mohly pokračovat ve výrobě, musí si pořídit další.

"Budeme muset dokoupit povolenky na zhruba 10 tisíc tun CO2," potvrzuje ředitel Vápenky Čertovy schody Jan Šroubek. Stát totiž od roku 2008 kvůli nižšímu celkovému objemu povolenek z Bruselu seškrtal vápence roční příděl na necelých 355 tisíc tun z více než 400 tisíc.

"Z našeho oboru mají podobné problémy všichni," tvrdí Šroubek, který je zároveň šéfem Svazu výrobců vápna. Vyšší náklady se podle něj odrazí i v cenách.

"Zatím je to na hraně. Záleží na tom, kolik ještě cementu do konce roku prodáme," odpovídá generální ředitel společnosti Lafarge Cement Ivan Mareš na dotaz, jestli bude muset povolenky letos dokupovat.

Zda příděl povolenek nevystačí i v příštím roce, záleží hlavně na vývoji stavebnictví. "Pokud HDP poroste o jedno až dvě procenta, tak budeme muset i příští rok určitě dokupovat," myslí si Šroubek.

Loni české podniky celkem vypustily zhruba 87,8 milionu tun CO2, povolenky ale měly až na 97,6 milionu tun. Na období 2008 až 2012 ale Evropská komise přitvrdila - české podniky mohou vypustit "jen" 86,8 milionu tun škodlivin.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů