Čtvrtek, 28. března 2024

Australský premiér slevil ze svých ekologických cílů

Australský premiér slevil ze svých ekologických cílů

Sydney - Ulice několika australských měst na začátku týdne zachvátily protesty aktivistů za ochranu životního prostředí rozčarovaných vládním plánem na snížení emisí skleníkových plynů.

Někteří demonstranti vztyčovali bílou vlajku na znamení australské kapitulace v boji proti postupujícím klimatickým změnám, jiní házeli boty na podobizny premiéra Kevina Rudda s odkazem na nedělní potupný útok iráckého novináře na amerického prezidenta George Bushe.

Rudd totiž v pondělí zveřejnil jedenáctiletý plán na snížení emisí, který počítá s redukcí o pouhých pět procent ve srovnání s úrovní naměřenou v roce 2000, ačkoli před propuknutím finanční krize hlásal ambice postavit Austrálii do čela celosvětové kampaně proti globálnímu oteplování.

Rudd vzbudil vlnu ironie
Podle ochránců životního prostředí znamená Ruddův plán mezinárodní ostudu. Aktivisté požadují, aby vláda snížila do roku 2020 objem emisí nejméně o 25 procent ve srovnání s úrovní z roku 1990, jak to doporučuje Mezivládní panel OSN pro změny klimatu.

„Pět procent je vtip. V minulých volbách jsem Kevina Rudda volila především kvůli jeho postoji ohledně klimatických změn, teď se mi ale zdá, že se nechal zahnat do kouta,“ sdělila jedna z protestujících, studentka Rachael Chicková, sydneyskému deníku The Morning Herold.

V Sydney se shromáždili demonstranti před jedním z úřadů federální vlády a obestavěli ho barikádou z pytlů písku jako varování před stoupající hladinou oceánů. V Canbeře protestovaly desítky aktivistů před parlamentem nesouhlasným bučením a v Melbourne nesli bílé prapory symbolizující přijetí porážky.

„Myslím, že je to otřesné a odporné selhání Ruddovy vlády při plnění svých povinností vůči budoucnosti národa,“ prohlásil před novináři předseda Australských zelených Robert Brown.

Pomník korálovým útesům
„Stanovili jsme si, že nalezneme tu pravou rovnováhu, abychom našli správný způsob, jak nastolit požadovanou změnu v australské ekonomice,“ obhajovala vládní opatření zvláštní ministryně pro klimatické změny Penny Wongová.

Velmi mírné redukce kritizovali nejen enviromentalisté, ale i například biologové, podle nichž by ani horní hranice, tedy 15procentní redukce emisí, nezachránila Velký bariérový útes.

„Dopouštíme se toho, že dovolujeme další rozmach choroby korálů, dalšího masivního blednutí korálů a okyselování moří, jež způsobuje oxid uhličitý,“ sdělila australskému deníku The Courier Mail Janice Loughová z Australského institutu pro mořský výzkum.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů