Pátek, 19. dubna 2024

Kraje mají nový nástroj proti znečišťovatelům ovzduší

Kraje mají nový nástroj proti znečišťovatelům ovzduší

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o ochraně ovzduší. Kromě jiného dává krajům nový nástroj v boji proti velkým znečišťovatelům ovzduší. Firmám, které za rok vypustí víc než 30 tun prachových emisí a které leží v lokalitách s nejvíc znečištěným ovzduším, budou moct kraje určit emisní strop. Podniky ho budou muset splnit ve stanovené lhůtě, a snížit tak zátěž obyvatel dané lokality.

Norma se týká velkých znečišťovatelů, například v Moravskoslezském kraji se právě tyto firmy podílely na celkových emisích prachových částic v roce 2006 z celé třetiny.

Ministr životního prostředí Martin Bursík už dříve uvedl, že ve správním řízení bude stanoven emisní strop na úrovni maximálně 70 procent průměrných ročních emisí tuhých znečišťujících látek konkrétního zdroje v posledních pěti letech. Znečišťovatel pak bude mít lhůtu sedm let na to, aby se do stanoveného stropu vešel. Pokud se sám rozhodne, že sníží emise až na 50 procent, pak se mu lhůta pro splnění prodlouží až na devět let. Úřad kromě toho může uložit další podmínky provozu nebo zpřísnit ty existující.

Novela se jinak týká především fluorovaných skleníkových plynů, takzvaných F-plynů. Vychází z nařízení Evropského parlamentu. Ten požaduje po členských státech EU například upravit požadavky na školení a certifikaci a zavést systém podávání zpráv o fluorovaných skleníkových plynech. "Týká se kontroly a znovuzískávání těchto plynů za účelem jejich recyklace, regenerace, zneškodnění," uvedl již dříve ministr Bursík.

Od 90. let minulého století se F-plyny používaly jako náhrada freonů, poškozujících ozónovou vrstvu. Používají se například v klimatizacích nebo třeba jako hasiva v požární ochraně. Při používání se dostávají formou emisí do ovzduší a podílejí se na jeho znečištění. V atmosféře přetrvávají desítky až stovky let. Nepříznivě přispívají ke změně globálního klimatu. Některé z nich jsou více než tisícinásobně škodlivější než oxid uhličitý, uvádí důvodová zpráva k novele zákona.

Autor: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů