Čtvrtek, 25. dubna 2024

V ovzduší Plzeňského kraje je více karcinogenních látek

V ovzduší Plzeňského kraje je více karcinogenních látek

PLZEŇSKÝ KRAJ - V ovzduší Plzeňského kraje je větší množství karcinogenních a potenciálně karcinogenních látek. Vyplývá to z analýzy, kterou provedlo sdružení Arnika na základě dat z Integrovaného registru znečištění.

„Za nárůst mohou především emise styrenu, a to hlavně z provozů Duno CS z Dýšiny, Plzeňské dílo, výrobní družstvo a Monteko Rokycany. Přesto Plzeňský kraj patří mezi kraje méně zatížené emisemi karcinogenních i potenciálně karcinogenních látek," řekla Hryzáková z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika. Největšími zdroji emisí skleníkových plynů a látek způsobujících kyselé deště zůstávají podle Arniky energetické provozy – Plzeňská energetika a Plzeňská teplárenská.

Nově se v žebříčcích objevila provozovna Železárny Hrádek, výrobce oceli. "Železárny mají prvenství hned v několika kategoriích, jako největší původce škodlivých dioxinů v Plzeňském kraji a dále i v nejvyšších emisích rtuti a reprotoxického oxidu uhelnatého," uvedla Hryzáková. Železárny Hrádek však získaly peníze na ekologii a firma nyní investuje do šetrnějších technologií a zařízení modernizuje.

Výrazného snížení produkce toxických látek dosáhla Škoda Power, která snížila množství rtuti v odpadech.

"Protože každá látka působí jinak na lidské zdraví či na životní prostředí, není možné určit největší znečišťovatele pouhým součtem vypouštěných emisí. Arnika se proto soustředila na rakovinotvorné látky, látky poškozující rozmnožování, mutagenní látky, skleníkové plyny, látky poškozující ozónovou vrstvu Země, plyny přispívající ke tvorbě kyselých srážek, látky nebezpečné pro vodní organismy, rtuť, formaldehyd, styren a dioxiny," vysvětlila Hryzáková.

Úniky a přenosy látek letos do registru nahlásilo 68 provozoven, což je o čtyři více než v loňském roce. V únicích do ovzduší bylo hlášeno 15 látek, v přenosech odpady 12 látek, v únicích do vody dvě látky a v přenosech odpadními vodami rovněž dvě látky. Žádný podnik nenahlásil úniky do půdy. Nejčastěji hlášenou látkou byl amoniak, který unikl do ovzduší ve 45 případech. Tato škodlivina je charakteristická pro zemědělské provozy.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů