Úterý, 19. března 2024

MŽP bude skleníkové emise z letů během předsednictví kompenzovat

MŽP bude skleníkové emise z letů během předsednictví kompenzovat

Emise CO2, které vzniknou v důsledku zvýšené nutnosti letů ministra životního prostředí, jeho náměstků a všech ostatních úředníků MŽP v průběhu českého předsednictví v Radě EU bude ministerstvo kompenzovat (tzv. „carbon offsetting“). „Kompenzace leteckých emisí z častějších služebních cest napomůže ke snižování emisí a adaptačním opatřením v rozvojových zemích a sníží tak alespoň o něco ekologickou stopu českého předsednictví,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

MŽP nabídlo tuto možnost jak snížit dopady českého předsednictví na životní prostředí, celé vládě tak, jak to bylo i v případě řady předchozích předsednictví, například Německa, Finska, Velké Británie nebo Francie. Po diskusi pondělním jednání vlády však ministr Bursík návrh z jednání stáhl. Ministerstvo životního prostředí ovšem emise CO2 z letů svých představitelů kompenzovat bude, stejně tak to přislíbili za své resorty všichni ministři, nominovaní do vlády za Stranu zelených.

Pro ostatní ministerstva je to nabídka a výzva a je na jejich dobrovolném zvážení, zda se k této aktivitě na pomoc ochraně klimatu připojí či nikoli. „Zvýšenému počtu letů se v průběhu předsednictví vyhnout nemůžeme. Toto je možnost, jak alespoň o něco zprostředkovaně snížit jejich negativní vliv na klima,“ říká ministr Bursík.

 „Poskytneme ministerstvům emisní kalkulačku, která podle nalétaných mílí spočte výši vyprodukovaných emisí a tím i výši kompenzace,“ říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. Kalkulačku připravila Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). Výše úhrady se vypočítává podle tržní ceny emisní povolenky.

Na konci českého předsednictví sečte ministerstvo emise za všechny lety svých zástupců vpo dobu celých šesti měsíců a vynásobí je aktuální cenou emisní povolenky. Kompenzační prostředky poputují do fondu Globální aliance pro změnu klimatu (GCCA), založeného Evropskou komisí na podporu redukčních i adaptačních klimatických projektů v chudých rozvojových zemích a ostrovních státech nejvíce ohrožených změnou klimatu. Tento fond již Česká republika podpořila v loňském roce dobrovolným příspěvkem ve výši 200 000 eur (cca 5 milionů korun). Podle předběžného odhadu by za dobu předsednictví měla kompenzace za jednotlivý vládní úřad činit cca 150 000 Kč (6 000 eur).

Konkrétním příkladem může být zpáteční let na trase Praha – Brusel. Letadlo při něm spotřebuje v průměru 3 114 kg paliva. Průměrný počet pasažérů je podle ICAO na této trase 132. Na každého z nich tedy připadá 217,4 kg vypuštěného CO2. Při aktuální ceně emisní povolenky (cca 15,60 eur) by tedy kompenzace takového letu činila 88 korun.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů