Sobota, 20. dubna 2024

Klima je téma. Jedno z hlavních

Klima je téma. Jedno z hlavních
Součástí balíčku na oživení ekonomiky jsou i některá opatření, jež by mohla spadat pod prioritu, kterou se Barack Obama výrazně liší od svého předchůdce: ochrana klimatu a boj proti globálnímu oteplování.

I na tomto poli vzbudil mezi ekology na celém světě velká očekávání, která jsou podpořena tím, že letos na podzim se bude konat v Kodani konference, jež stanoví v ochraně klimatu nové cíle po Kjótském protokolu.

"Může začít tím, že nechá na Bílý dům namontovat solární baterie, které sundal Reagan po Carterovi. Ty jsou určitě ještě někde schované," vtipkoval v rozhovoru pro Reuters kalifornský expert na solární energii Danny Kennedy.

Doslova několika tahy pera může Obama donutit od prvního dne federální úřady, aby při výběrových řízeních na dodávky tepla pro federální budovy kupovaly více energie z alternativních zdrojů, nebo přimět federální agentury, aby připravily celostátní plán na redukci emisí skleníkových plynů a vypracovaly projekt celoamerického obchodu s emisemi po vzoru Evropské unie.

Klíčové bude prosadit v nejlidnatějším státě, Kalifornii, omezení týkající se výfukových plynů z automobilů. To za Bushe zarazila federální agentura na ochranu životního prostředí, kterou ale nový prezident může snadno přesvědčit o opaku. Stejný krok může následovat dalších 19 států, které mají podobnou legislativu připravenou.

To Obamovi umožní bojovat s Kongresem, který je v rámci ochrany pracovních míst naladěn spíše "šedivě" než "zeleně" - připraveny jsou návrhy na omezení průmyslově vypouštěných emisí oxidu uhličitého, což by vedlo k prosazení nynějšího snu environmentalistů - omezení těžby uhlí a snížení emisí oxidu uhličitého o 35 procent do roku 2020.

Takové kroky doma by z Obamy udělaly "nejzelenějšího" amerického prezidenta a skutečně globálního vůdce v ochraně životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů