Sobota, 20. dubna 2024

Češi lákají Obamu na klimatické změny

Češi lákají Obamu na klimatické změny

Česká vláda žije v naději, že bude mezi prvními, která v Evropě přivítá nového amerického prezidenta Baracka Obamu. Pokud Obama pozvání přijme, mohl by v Praze jednat hlavně o klimatických otázkách.

Od včerejška má Obama i osobní pozvánku od českého prezidenta Václava Klause, předního světového "klimatoskeptika".

"Vážený pane prezidente, doufám, že Vás budu moci přivítat osobně jménem celé naší země zde na Pražském hradě a že během Vašeho prezidentství se budou vztahy mezi našimi zeměmi nadále dynamicky rozvíjet," napsal včera ve odpoledne Klaus do Washingtonu.

Český prezident také vyzdvihl roli Spojených států pro vznik samostatného Československa a ujistil Obamu, že pro mnohé Čechy jsou USA symbolem "svobody a optimismu".

Premiér Mirek Topolánek už o den dřív řekl, že by Obamu rád uvítal v Praze na energeticko-klimatickém summitu EU-USA. "Oslovili jsme americkou administrativu s tím, že bychom rádi summit s prezidentem Obamou uspořádali. Datum zatím neexistuje. Kde bude, to není jisté, pro předsednictví by ale bylo nejlepší, kdyby to bylo v Praze," řekl včera mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Česká vláda stále nejvíc vsází na dubnový termín, kdy bude Obama v Evropě kvůli ekonomickému summitu G20 v Londýně, poté ho čekají bezpečnostní otázky na summitu NATO ve Štrasburku. A na klima a energetickou bezpečnost by si mohl zajet právě do Prahy. "Je to ideální scénář, a ty bývají vždy optimistické," připouští první náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Pojar.

Čeští vládní představitelé připouštějí i to, že seznamování s Obamou by se mohlo odehrát v Bruselu, nebo třeba i na okraji summitu NATO ve Štrasburku.

Dubnový termín návštěvy Prahy - pokud bude - je nejpravděpodobnější. Jen těžko se během následujících měsíců vydá do Evropy víc než jednou. Každopádně debata o klimatu v Česku, ve stínu Pražského hradu zní lehce pikantně. Summitu by ale zřejmě předsedal premiér Topolánek jako šéf unie.

"Kdyby si chtěl prezident vyměnit s Obamou své názory na klima, nechceme a nebudeme mu bránit. Ale tento summit by nebyl diskusním forem o tom, zda klimatické změny existují, nebo ne. Ale o tom, jak je řešit," podotkl mluvčí Kašpar.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů