Čtvrtek, 28. března 2024

Hlavním tématem nového čísla časopisu Priorita je snižování znečištění ovzduší

Hlavním tématem nového čísla časopisu Priorita je snižování znečištění ovzduší
Páté číslo časopisu Priorita přináší aktuální informace nejen z oblasti Operačního programu životní prostředí. Hlavní pozornost je věnována zlepšování kvality ovzduší.

Přestože má Česko problémy se znečištěním ovzduší, zájem o využití dotací z Operačního programu Životní prostředí v dané oblasti zatím pokulhával. Situaci má změnit právě vyhlašovaná VIII. výzva OPŽP, v níž byla rozšířena škála podporovaných oblastí. Osmá výzva OPŽP se bude týkat prioritní osy 2, 5 a 7.

V článku Ekologicky šetrný život vyžaduje spíše invenci než hi-tech metody se můžete v pátem čísle Priority seznámit s britským projektem BedZED založeném na inspirativním propojení ekologických, ekonomických a sociálních přístupů při budování obytných, pracovních a společenských prostor na úrovni komunity.

V novém čísle dále najdete přehledné shrnutí výsledků OPŽP po prvním roce fungování. Základní ukazatele dokumentují velký pokrok, kterého se za dvanáct měsíců podařilo v OPŽP dosáhnout.

Chráněná krajinná území nejsou vymožeností druhé poloviny 20. století, jak se domnívá řada laiků. Příklad českého Boubínského pralesa svědčí o tom, že osvícení majitelé půdy i dobří hospodáři začali s cílevědomou ochranou flóry a fauny výjimečných lokalit již podstatně dřív. Podrobnosti se dočtete v článku Boubínskému pralesu je 150 let.

Elektronická verze 5. čísla Priority

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů