Sobota, 20. dubna 2024

Obama jinak než Bush: chce povolit přísnější ekologické limity pro auta

Obama jinak než Bush: chce povolit přísnější ekologické limity pro auta

Barack Obama volí pro ochranu životního prostředí jinou strategii než jeho předchůdce George Bush. Jednotlivých státům USA chce dát povolení stanovit na svém území přísnější limity na emise, než jaké centrálně stanovují federální úřady.

Americký prezident Barack Obama v pondělí vyzval Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA), aby přehodnotila své dřívější rozhodnutí nepovolit státu Kalifornie stanovení přísnějších limitů na emise automobilů, než je federální standard. Prohlásil rovněž, že Spojené státy jsou připraveny vést mezinárodní boj proti globálnímu oteplování. Podotkl však, že je nutné, aby k tomu svým dílem přispěly také nové hospodářské velmoci jako Čína a Indie. Prezident rovněž uložil celé vládě, aby usilovala o vyšší energetickou efektivnost.
 
Agentura AFP jeho proslov označila za sotva zahalené odsouzení politiky jeho předchůdce George Bushe v otázkách životního prostředí.

V rámci snahy o omezení emisí skleníkových plynů Obama vyzval ministerstvo dopravy, aby do konce března stanovilo přísnější limity pro maximální spotřebu paliva u vozů vyrobených po roce 2011. Do roku 2020 by podle něho měly být americké vozy schopny ujet na galon (3,78 litru) pohonných hmot v průměru 56 kilometrů.

''Zatímco v posledních letech zahraniční konkurenti investovali do efektivnějších palivových technologií svých vozidel, američtí výrobci automobilů trávili svůj čas investicemi do větších a rychlejších aut," řekl Obama podle serveru suntimes.com ještě během prezidentské kampaně v minulém roce. ''Naším cílem není zničit průmysl, ale pomoci mu přenést se do 21. století," uvedl tehdy také Obama. 

Za vlády Bushe se důraz kladl na celostátní strategii

Kalifornie a dalších 13 amerických států usilovalo o získání povolení stanovit na svém území i přísnější limity na emise, než jaké stanovují federální úřady. EPA to ale v době vlády Obamova předchůdce George Bushe odmítla s poukazem na to, že pro účinné snížení emisí skleníkových plynů je vhodnější celostátní strategie.

Nové zvážení rozhodnutí o emisích může podle agentury Reuters trvat EPA až několik měsíců. Odborníci nicméně očekávají, že EPA nakonec Kalifornii i ostatním státům vyhoví.

Obama už v předvolební kampani sliboval, že se zapojí do boje s globálními změnami klimatu a že se pokusí prosadit snižování emisí skleníkových plynů, které patří mezi jejich příčiny.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů