Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík chce vyjednat s USA redukci emisí

Bursík chce vyjednat s USA redukci emisí

Ministr životního prostředí Martin Bursík hodlá jménem Evropské unie jednat s novou americkou administrativou Baracka Obamy o razantnějším snižování emisí skleníkových plynů do roku 2020. V ideálním případě by se měly všechny vyspělé země dohodnout na snížení o třicet procent.

,,Při rozhovorech s USA budeme chtít slyšet, jaké jsou jejich cíle do roku 2020," řekl Bursík deníku E15. Český ministr se má zúčastnit globálních jednání o ochraně ovzduší jako představitel předsedající země EU. Evropská komise tento týden zveřejní dokument, který se má stát podkladem pro evropskou pozici na těchto rozhovorech. Ty budou předcházet letošnímu světovému summitu v Kodani.

Evropská unie se už zavázala, že do roku 2020 sníží emise o dvacet procent, pokud se však připojí i ostatní vyspělé země, hodlá je zredukovat právě o třicet procent oproti roku 1990. Klíčový je tedy postoj nového prezidenta Baracka Obamy. Bursík vidí naději v tom, že Obama již dříve slíbil, že bude do redukce emisí výrazně investovat, a mluvil o potřebě snížení o osmdesát procent do roku 2050. Podle Bursíka je však důležité, aby Američané přišli s jasnějším, krátkodobějším závazkem do roku 2020. Konkrétní numerické cíle Bursík naopak nečeká od rozvojových zemí.

O ambicích Baracka Obamy na druhé straně podle serveru EurActiv. com pochybuje Radžendra Pačauri, předseda Mezivládního panelu ke změně klimatu. Upozorňuje na Obamovo vyjádření, podle něhož by měly být emise v roce 2020 na úrovni roku 1990.

Diskuzi o dlouhodobých cílech v EU oživil letošní plynový spor mezi Ruskem a Ukrajinou. Průmyslový výbor Evropského parlamentu vyzval hlavy států unie, aby se zavázaly ke snížení emisí o 60 až 80 procent do roku 2050, ale i k tomu, že zvýší podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě na 60 procent a zlepší energetickou účinnost o 35 procent. Poslanci tohoto výboru zároveň vyzvali k větším investicím do jaderné energetiky.

Očekává se, že Evropská komise ve svém dokumentu zopakuje stanovisko EU, že vyspělé země by měly do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů o 80 až 95 procent. Martin Bursík však nepovažuje jednání o těchto dlouhodobých záměrech za agendu českého předsednictví. Důležité je podle něj navázat na schválení klimatickoenergetického balíčku, díky němuž se EU stala prvním uskupením na světě, které má schválené konkrétní cíle do roku 2020.

Pochybnosti ohledně zvyšování závazků má český europoslanec Miroslav Ouzký (ODS), šéf výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Výzvu k redukci emisí o třicet procent do roku 2020 by považoval za velmi problematickou. ,,Zní to jako politická proklamace a připomíná zvyšování stachanovských závazků," řekl Ouzký. Europoslanec uvádí, že i současné kjótské cíle plní jen tři země z patnácti ,,starých" členských států Evropské unie. A za komické považuje slibovat něco do roku 2050, když europoslancům končí mandát letos v červnu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů