Úterý, 16. dubna 2024

Klaus zvládne v Davosu diskuse, setkání i lyže

Klaus zvládne v Davosu diskuse, setkání i lyže
Prezidenta Václava Klause čekají čtyři dny přesně podle jeho představ: plné vrcholných debat o ekonomice, klimatu a také lyžování. Po čtyřech letech včera vyrazil na Světové ekonomické fórum v Davosu.

"Pan prezident dostal oficiální pozvání," řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Naposledy se fóra zúčastnil v roce 2005, o rok později ještě pozvánku dostal, ale prý ji odmítnul.

Podle webových stránek české hlavy státu vystoupí Klaus, který patří k nejviditelnějším euroskeptikům, na pracovní večeři věnované postavení Evropy ve světě. Jednat bude také o ekonomickém růstu, na své si pak určitě přijde na schůzce "Rébus globálního oteplování".

"Prezident tam bude mít intenzivní program, na pár hodin lyžování si snad ale čas najde," řekl Martin Erva z tiskového oddělení Hradu, který se cesty do Davosu účastní také.

"Intenzivní program" znamená i osobní setkání se svými protějšky: například švýcarským prezidentem Hansem-Rudolfem Merzem, s izraelským prezidentem Šimonem Peresem či s mongolským prezidentem Nambarynem Enkhbayarem.

Letošního vrcholného fóra se zúčastní výrazně více politiků než v předchozích ročnících - kvůli finanční krizi. Na seznamu hostů jsou třeba ruský premiér Vladimir Putin, šéf Evropské komise José Manuel Barroso či bývalý prezident USA Bill Clinton. Prezident bude jediným reprezentantem České republiky a zároveň předsednické země EU. Ale pozvánku dostali i jiní - třeba vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra, ten prý musel odmítnout kvůli jinému programu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů