Pátek, 29. března 2024

Albert v Jesenici chrání životní prostředí českým unikátem

Albert v Jesenici chrání životní prostředí českým unikátem
Zákazníci prodejny Albert v Jesenici u Prahy kupují jako jediní v České republice své oblíbené potraviny z  chladicího a mrazicího zařízení, které ke chlazení využívá přírodní chladivo oxid uhličitý. Tato moderní technologie je výrazně šetrnější k životnímu prostředí a v našich zeměpisných podmínkách ve srovnání s běžnými chladivy snižuje spotřebu elektrické energie.

 „Hlavní předností přírodního chladiva CO2 je nulový potenciál rozkladu ozonu a přibližně 3000krát menší potenciál globálního oteplování než u běžných HFC chladiv,“ říká ing. Karel Fořt, ředitel společnosti CARRIER chladicí technika CZ s.r.o., která novou technologii chlazení v prodejně Albert instalovala.

Přibližnou představu o šetrnosti zařízení lze učinit z potenciálního srovnání zařízení s osobním automobilem. Únik dvou kilogramů běžného chladiva má na životní prostředí podobný dopad jako když osobní automobil střední a vyšší třídy ujede přibližně 34 000 kilometrů. Pokud unikne stejné množství chladiva CO2, výrazně se sníží dopad na životní prostředí, protože v tomto případě je přibližná zátěž pouze 11 km ujetých stejným vozidlem.

Pozitivní zkušenosti s využitím tohoto řešení mají již v dalších částech Evropy. Úspěšně tyto technologie a zařízení provozují například ve Švýcarsku, Německu a Skandinávii, kde na ekologický provoz a ekologii kladou velký důraz. Silná podpora a preference těchto technologií v Norsku a Dánsku potvrzuje i skutečnost, že jsou v těchto státech osvobozeny od daňového zatížení.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů