Pátek, 29. března 2024

Martin Bursík: Indie věří v úspěch kodaňského summitu

Martin Bursík: Indie věří v úspěch kodaňského summitu

Předseda Rady EU pro životní prostředí Martin Bursík dnes v Dillí vedl delegaci Evropské unie při jednání s indickým ministrem životního prostředí a lesnictví Namo Narainem Meenou. „Z  jednání mám velmi dobrý pocit,“ komentoval schůzku Bursík.

„Ministr Meena se vyjádřil optimisticky k uzavření globální dohody o ochraně klimatu v Kodani v prosinci 2009, Indie je připravena se na úspěchu jednání podílet,“ říká Martin Bursík, který vedl evropskou delegaci, v níž byl také generální ředitel Evropské komise pro životní prostředí Karl Falkenberg a vyslanec švédské vlády pro klima Staffan Tillander.

Evropská unie se do konce roku 2008 soustředila především na vnitřní debatu o klimaticko-energetickém balíčku. S nástupem českého předsednictví vstoupila do fáze vyjednávání s klíčovými partnery ve světě. V posledním týdnu již proběhly první schůzky s  administrativou Baracka Obamy, Indie je druhá významná země v pořadí.

Ministr životního prostředí a lesnictví Indie Namo Narain Meena zmínil, že v Indii žije 25 % lidí pod hranicí chudoby a cca 600 mil obyvatel nemá přístup k elektřině, což jsou specifika, která musí jeho země brát v potaz při jednáních o podobě budoucí klimatické dohody. Indie přijala Národní akční plán pro změnu klimatu, ve kterém si stanovila následující cíle: ušetřit 10 000 MW energie do roku 2012, zpřísnit standardy emisí pro automobily, zvýšit výrobu elektřiny ze solárních elektráren na 1000 MWh/rok, zalesnit šest milionů hektarů degradovaných lesních půd a rozšířit lesy z dnešních 23 % na 33 % rozlohy země.

Indie usiluje o prosazování nejmodernějších technologií, aktivně rozvíjí průmysl recyklace a odpadu, vytvářející nová pracovní místa.

Představou Evropské unie je, že rozvojové země předloží konkrétní plány opatření v boji proti změně klimatu spolu s mechanismy, jak kontrolovat jejich realizaci.

Diskuse se vedla také o možnostech financování ochrany klimatu v rozvojových zemích. Ministr Bursík informoval, že EU projednává různé možnosti financování projektů ke snižování emisí skleníkových plynů a přizpůsobení se klimatickým změnám. První závěry v této souvislosti poskytne jarní Evropská rada a březnové Rady ministrů životního prostředí a financí.

Z jednání dnešního vyplynula shoda, že stávající mechanismy financování opatření k ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou administrativně náročné, jejich příprava nákladná a je proto žádoucí upravit jejich fungování směrem k vyšší efektivitě a jednoduššímu přístupu ke zdrojům, současně však musí být zachovány nezbytné kontrolní mechanismy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů