Pátek, 29. března 2024

Astronomové pořádají celosvětové mapování světelného znečištění

Astronomové pořádají celosvětové mapování světelného znečištění

Astronomové druhým rokem pořádají celosvětové mapování světelného znečištění. Do projektu Globe at Night 2009 se může zapojit každý. Stačí pouze najít souhvězdí Orion a pomocí mapek v něm pozorovat od 16. do 28. března nejslabší okem viditelné hvězdy, uvádí na serveru www.astro.cz nebo www.astronomie.cz za organizátory Jiří Dušek, zástupce ředitele brněnské hvězdárny, která projekt zajišťuje v České republice.
    České propozice a další informace zájemci naleznou na webu globe.hvezdarna.cz. Objeví tam mapky viditelnosti hvězd v souhvězdí Orionu. Označí tu z nich, která nejvíce odpovídá situaci, kterou na obloze v okolí tohoto souhvězdí viděli. S vyplněným formulářem o místě a podmínkách pozorování je pak zašlou na adresu www.globe.gov. Mohou se také podívat na výsledky pozorování ostatních účastníků na webu www.globe.gov.
    Souhvězdí Orion představuje bájného antického lovce. Tvoří ho sedm nápadných hvězd, které pozorovatel nalezne v březnu hodinu po západu Slunce nad jihozápadním obzorem. Hvězdy zobrazují postavu se dvěma rameny, nohama a opaskem. Někomu toto souhvězdí může podle astronomů připomínat přesýpací hodiny nebo motýla.
    Cílem projektu je podle Duška nashromáždit co nejvíce pozorování jasu noční oblohy, a zmapovat tak světelné znečistění na celém světě. Účastníci se nejen naučí jednoduchým způsobem pozorovat noční oblohu, ale pochopí také současný globální problém světelného znečištění. Noční přesvětlení oblohy především ve velkých městech podle pořadatelů netrápí jenom astronomy, ale i přírodu a vůbec širokou veřejnost.
    Astronomové jsou přesvědčení, že v Česku zákony dostatečně účinně noční prostředí nechrání. Za světelné znečištění považují světlo rozptýlené v ovzduší, zejména to, které svítí směrem k obloze. Tvrdí, že jim nejde o omezení osvětlení obecně, ale o to, aby například pouliční světla nesvítila zbytečně tam, kam nemají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů