Čtvrtek, 28. března 2024

Nová družice: jasno o počasí na dvacet dní

Nová družice: jasno o počasí na dvacet dní

Přesná předpověď počasí na patnáct až dvacet dní dopředu namísto dnešních deseti. Takový pokrok v meteorologických zprávách se dá očekávat, až družice Meteosat třetí generace vyletí z Francouzské Guayany do vesmíru. Podle prvních předpokladů to bude kolem roku 2015.

Na výrobě družice se budou moci podílet i české firmy. Možnosti se otevřou poté, co Česko vstoupí do mezinárodního sdružení EUMETSAT. Smlouvu už schválila vláda.

"Nová družice bude mimo jiné provádět vertikální sondáž atmosféry, což bude ve výsledku znamenat, že by se měla výrazněji zpřesnit předpověď počasí na patnáct až dvacet dní dopředu. Nyní se realistické předpovědi pohybují přibližně do deseti dní," potvrzuje vedoucí družicového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu Martin Setvák.

Zpřesní se také krátkodobé předpovědi na příští den. Lidé budou dříve varováni před přírodními pohromami, přesnější informace o počasí dostanou i české vojenské zahraniční mise.

Plnohodnotné členství v mezinárodním sdružení ovšem nebude zadarmo. Česko dá jako vstupní poplatek pět milionů eur, čili více než 140 milionů korun, roční odvod bude činit dva a půl milionu eur, tedy asi 71 milionů. Vláda věří, že se Česku peníze vrátí. "Získáním zakázek se České republice mohou částečně vrátit prostředky vynaložené na členství v organizaci," míní mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Česko do organizace přistoupí jako plnohodnotný člen 1. ledna roku 2010, tedy v době, kdy vývoj nové družice bude vrcholit. Vědcům se tak naskytne možnost při vývoji být, firmy se pak budou moci ucházet o to, aby dodávaly součástky nebo software.

Pokud by Česko nebylo členem sdružení, byl by to téměř nemožný úkol. "Firmy se budou moci uplatnit zejména v oblasti softwaru," říká Martina Lacinová z ČHMÚ, která má na starosti problematiku kolem sdružení EUMETSAT.

Česko je nyní v pětileté lhůtě, která běží kandidátským státům před přijetím. Pokud by se Česká republika rozhodla nepřistoupit, vystavila by se například tomu, že by neměla přístup k družicovým informacím v době válečného konfliktu na území Evropy. Důvod je jednoduchý. Česko by nebylo důvěryhodné a mohlo by strategické informace o počasí předávat nepřátelským zemím.

Podobně jako se Česká republika chystá vstoupit do sdružení EUMETSAT, přistoupila vloni v listopadu do Evropské kosmické agentury ESA. Do jejího rozpočtu přispěje do roku 2013 asi miliardou korun. České firmy už se u kosmické agentury podílely například na řešení družicové navigace.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů