Pátek, 19. dubna 2024

Úřady získají novou možnost jak omezovat silně znečištěné ovzduší

Úřady získají novou možnost jak omezovat silně znečištěné ovzduší

Ministerstvo životního prostředí připravilo nový nástroj na omezování vysokých koncentrací nebezpečného prachu v ovzduší. Novela takzvané „smogové“ vyhlášky umožňuje krátkodobé omezení významných zdrojů emisí. Ke stávajícím zvláštním imisním limitům pro oxid dusičitý, oxid siřičitý a přízemní ozón nyní přibude závazná hodnota pro prachové částice PM10. MŽP dnes návrh poslalo ostatním resortům k připomínkám.

Jemné prachové částice mají významný negativní vliv na zdraví obyvatel, neboť na sebe vážou rakovinotvorné látky  a dostávají se hluboko do plic. Koncentrace těchto látek v ovzduší přitom od roku 2001 stoupá, zejména kvůli silniční dopravě a spalování nekvalitních paliv v domácnostech. Na porušování závazných limitů pro prachové částice už Českou republiku upozornila Evropská komise, která požaduje přijetí okamžitých opatření.

„Krátkodobě vysoké koncentrace prachu v ovzduší při nepříznivých rozptylových podmínkách je nutné snižovat prostřednictví regulace zdrojů, které se na tom významně podílejí“, vysvětluje ředitel odboru ochrany ovzduší Jan Kužel. Těmito zdroji je zejména silniční doprava a průmyslová výroba.

Pokud 24hodinové koncentrace prachových částic (PM10) překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, vydá Český hydrometeorologický ústav varovný signál. Při překročení hranice 150 mikrogramů může dojít k omezení vjezdu aut do center měst nebo k omezování výroby. Nutnou podmínkou pro vyhlášení signálů omezení a regulace jsou nepříznivé meteorologické podmínky, kupříkladu několikadenní inverze a narůstající koncentrace prachu. Konkrétní opatření budou stanovena v regulačních řádech na úrovni krajů, měst a konkrétních podniků. Veřejnost bude prostřednictvím médií informována o přijímaných opatřeních, včetně omezování dopravy v konkrétních lokalitách.

„Tento nástroj je pro řešení krátkodobě vysokých a zdraví nebezpečných koncentrací prachu v ovzduší klíčový,“ říká k tomu Michal Bernard, právník odboru ochrany ovzduší MŽP.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů