Pátek, 19. dubna 2024

České ekonomice mají pomoci i japonské emise

České ekonomice mají pomoci i japonské emise

Z větší dálky by peníze na boj s ekonomickou krizí snad ani přijít nemohly. Japonsko - výměnou za emisní povolenky - pošle do Česka deset miliard korun. Ty vláda obratem vydá na financování ekologických projektů v Česku.

"Přinese to pět tisíc nových pracovních míst," odhadl ministr životního prostředí Martin Bursík ve včerejší Partii na TV Prima.

Peníze půjdou na ekologické programy, které dále sníží spotřebu energií, a tedy i emise tuzemských domácností.

S výdaji na ekologii - zateplování veřejných budov a paneláků či energetické úspory v domácnostech - počítá ve svém návrhu vládní NERV.

Na kotle, okna i čerpadla

Lidé budou díky tomu moci požádat o několik druhů dotací - od pořízení nového kotle na plyn či biomasu přes zateplení či výměnu oken až po koupi solárních panelů či tepelných čerpadel. Podle Bursíka tak dostanou práci stovky firem především v regionech. Vše by se mělo rozjet v dubnu, kdy ministerstvo zveřejní nejen veškeré parametry, ale zřídí i speciální web s "energetickou kalkulačkou".

"Lidé si na ní budou moci spočítat, kolik dostanou dotaci i případně úvěr od banky," říká Bursík, který vyjednal, že půjčky bude lidem poskytovat na čtyři tisíce poboček bank.

Podle Bursíkova mluvčího Jakuba Kašpara je pravděpodobné, že zálohy na dotace i půjčky by mohli lidé dostávat prakticky ihned v dubnu, kdy se systém rozjede.

"Záleží jen na tom, jestli od počátku nebude příliš velký nával žádostí a jak to budou zvládat úředníci," podotýká. Kolik budou lidé moci dostat, zatím ministerstvo nestanovilo. "Počítáme to. Ale u kotlů by to mělo být i přes deset tisíc korun," říká Kašpar.

Kromě dotací chce ovšem ministerstvo životního prostředí přimět občany k ekologii i sankcemi.

Za emise vyšší daně

Navrhuje novelu zákona o ochraně ovzduší, podle níž musí ti, jejichž kotle od roku 2013 nebudou splňovat přísné emisní limity, platit vyšší daně z nemovitosti. Jak vysoké sankce budou, ovšem Bursík včera nechtěl říct: "Tuším to, ale zatím to nechci říkat. Zveřejníme vše najednou v dubnu, kdy spustíme i kampaň."

Deset miliard Česko dostane za to, že snížilo emise proti roku 1990 o plných 25 procent - v Kjótském protokolu se přitom zavázalo k osmiprocentní úspoře. Do roku 2013 by pak podle Kašpara mělo dostat dalších až 15 miliard. I ty mají jít na dotační programy pro domácnosti.

Už od loňska v Česku běží operační program zateplování škol. Z vyčleněných 14 miliard se zatím na zateplení tří set škol utratila polovina.


"ekopeníze"

- Kolik? 10 miliard korun, do roku 2013 dalších až 15 miliard pouze pro domácnosti.

- Odkud jsou peníze? Česko snížilo emise oxidu uhličitého víc, než je zavazoval Kjótský protokol, ušetřenou kapacitu prodalo Japonsku.

- Na co? Například na zateplení domů, výměnu oken, změnu vytápění na ekologické - na kotle na plyn či biomasu, solární panely či tepelná čerpadla.

- Kdy a za jakých podmínek? Od dubna 2009, kdy MŽP zveřejní přesné podmínky i "energetickou kalkulačku"

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů