Pátek, 19. dubna 2024

Mnoho prachu v ovzduší? Zákaz dopravy i výroby

Mnoho prachu v ovzduší? Zákaz dopravy i výroby

Praha - Hustý kouř valící se z komínů je stále častým obrázkem českých vesnic a měst. Ministerstvo životního prostředí to v současnosti považuje za největší problém týkající se ovzduší.

Proto ministerští úředníci připravili novelu takzvané smogové vyhlášky, která dává větší pravomoci jednotlivým krajům. „Umožňuje krátkodobé omezení významných zdrojů emisí. Ke stávajícím limitům pro oxid dusičitý, oxid siřičitý a přízemní ozón nyní přibude také závazná hodnota pro prachové částice,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Vedení krajů by tak mohlo v případě delšího více než trojnásobného překročení povoleného limitu koncentrace prachových částic zakázat vjezd do center měst nebo omezit výrobu. Povolený limit pro polétavý prach je padesát mikrogramů na metr krychlový.

Limity se překračují
Na mnoha místech v Česku ho však pravidelně překračují. Například v polovině ledna naměřili v centru Přerova dokonce 185,5 mikrogramů na metr krychlový. „Příčin, proč se zplodiny z průmyslové výroby a dopravy drží u země a vytváří inverzní oblak, je několik. Především je to kombinace mrazu a malého proudění vzduchu. Nečistoty z dopravy a průmyslu se za těchto podmínek nemají jak rozptýlit do okolí,“ vysvětloval tehdy Jan Zona z odboru životního prostředí přerovského magistrátu.

Velké problémy působí prach také lidem na Ostravsku. Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská uvedla, že jen na území města se případná regulace výroby bude týkat čtyř podniků nebo jejich částí. Jde o závody Energetika a Vysoké pece firmy ArcelorMittal Ostrava, Energetiku Vítkovice a Elektrárnu Třebovice. Zatím je však podle ní předčasné říkat, zda bude město možnosti dočasně regulovat zdroje znečištění využívat.

Omezení
Naopak Havířov tuto možnost vítá. „Pokud vejde novela smogové vyhlášky v platnost, tak vedení města nejspíš osloví odbornou firmu, která navrhne možný způsob regulace dopravy,“ vzkázala mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková. Starosta nedalekého Bohumína a sociálnědemokra­tický senátor Petr Vícha vidí pozitivní účinek chystané vyhlášky hlavně v regulaci velkých zdrojů znečištění. Omezení dopravy podle něj špatnou imisní situaci ve městech nezlepší.

Dětská lékařka Eva Schallerová, která už dlouho bojuje za čistý vzduch. „Je to, jako bychom vykouřili šedesát cigaret denně. Člověk si myslí, že má jen běžné nachlazení, ale ve skutečnosti může jít o otravu vzduchem,“ varovala lékařka Schallerová z Ostravy-Radvanic, která patří k nejvíce znečištěným částem města. Lékařka organizuje petice a další akce za postih znečišťovatelů. Kroky ministerstva proto velmi vítá.

Ministerstvo životního prostředí poslalo v pátek novelu vyhlášky k připomínkám ostatním resortům. Do dvou až tří měsíců by měla definitivně platit. To znamená, že letošní topnou sezónu, během níž je situace vždy nejhorší, už to nezasáhne.

Ve stejné době chce ministerstvo představit také připravovaný zákon o ochraně ovzduší. „Největší změnou v něm bude, že pravomoc krajů se změní na povinnost. Pokud škodliviny limity překročí, tak bude vedení kraje muset opatření přijmout,“ uzavřel Kašpar.

FILIP SUŠANKA, ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU
 Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů