Pátek, 19. dubna 2024

Pentagon už v Brdech jeden radar má

Pentagon už v Brdech jeden radar má

Aniž o tom většina Čechů ví, v Brdech už jeden americký radar stojí. Už deset let. Na vrch Praha ho ale neinstalovali vojáci, nýbrž meteorologové. Neslouží tedy vojenským účelům, ale pro předpověď počasí. Pokud ale na kótě 718 vyroste protiraketový radar, s tím meteorologickým může být potíž.

Radar pro měření počasí má podle odborníků dosah 255 kilometrů a ještě výhodnější pozici, než je kóta 718 určená na protiraketový štít. Leží ve vojenském újezdu na vrchu, odkud je ideální výhled do okolí. Český hydrometeorologický ústav ho na kopec posadil v roce 1999. Od kóty 718 je vzdálen odhadem jen pět kilometrů vzdušnou čarou.

Meteorologové byli dokonce kvůli možnému rušení své stanice přizváni k radarovým jednáním. Ani na nich se nepodařilo zcela vyloučit, že si obě zařízení budou vadit. "Stoprocentně to nikdo vyloučit nedokáže. To poznáme jen v případě, že oba radary začnou vedle sebe fungovat," říká šéf radarového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu Petr Novák. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že se oba radary vedle sebe nesnesou, je jasné, že pole budou muset vyklidit meteorologové. Ministerstvo obrany zatím žádné stěhování u kolegů neplánuje. "O přesunu meteoradaru se nikdy nejednalo," říká mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Pokud se vojenský radar v Brdech nakonec postaví, na obou zařízeních, která vyrobila stejná americká firma, se nejprve budou ladit vlny tak, aby se vzájemně nerušily. "Vzhledem k tomu, že mají stejného výrobce, by to neměl být problém," podotýká Čírtek.

Stavbu meteorologické věže a pořízení radaru zaplatily na konci devadesátých let ministerstva životního prostředí a vnitra. Přestože radar léta slouží k odhadům, jak silné deště mohou lidé v Česku čekat, brdští starostové se i na něj dívají s nedůvěrou. "Říká se, že ho sem pomáhal dávat Pentagon. Ale my nevíme nic, vláda nám sdělí jen ty informace, které sama uzná za vhodné," rozhořčuje se starosta blízkého Nepomuku Miroslav Leitermann.

Druhého nejvyššího kopce Brd a jeho ideální polohy si všimli už za druhé světové války nacisté. Německý wehrmacht odtud naváděl své stíhače. Pracovalo tam tehdy asi osmdesát lidí. Dnešní radar umístěný na šedesátimetrové věži neobsluhuje nikdo. Meteorologové tam jen zhruba jednou za měsíc pošlou člověka, který zkontroluje přístroje.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/weikert

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů