Středa, 17. dubna 2024

V Jihlavě probíhá největší průzkum kvality ovzduší v historii

V Jihlavě probíhá největší průzkum kvality ovzduší v historii

JIHLAVA - Rozsáhlý monitoring ovzduší, který nemá v oblasti obdoby, probíhá v centru Jihlavy. Pracovníci Zdravotního ústavu v Brně tam měří osm druhů škodlivin pomocí speciální techniky.


"Během nepřetržitého týdenního měření budeme sbírat údaje o škodlivinách, mimo jiné prachu v ovzduší. Naměřené hodnoty se vyhodnotí a porovnají s výsledky podobného měření, které jsme prováděli poprvé na podzim loňského roku," vysvětlil ředitel Zdravotního ústavu Brno Bohumil Pokorný.

Akce je součástí rozsáhlé studie zorganizované krajem Vysočina, která na území Jihlavy bude probíhat půl roku. "Jde o průzkum, který je svým rozsahem na Jihlavsku ojedinělý. Měří se celkem 17 druhů škodlivin, z nichž jedna je také pach, na jehož měření se podílí i dobrovolníci, tzv. čichači. Měří se ale například také kovy v prachových částicích nebo množství benzenu," popsal Pokorný.

Cílem studie je podle Pokorného zjistit do jaké míry se průmyslová zóna podílí na znečisťování životního prostředí v Jihlavě. Studie bude vyhodnocena letos v listopadu.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů