Čtvrtek, 28. března 2024

Obama bude v Praze mluvit i o klimatu,Bursík jede téma předjednat

Obama bude v Praze mluvit i o klimatu,Bursík jede téma předjednat
Ministerstvo životního prostředí dnes potvrdilo, že pražský neformální summit EU, jehož hostem bude prezident Spojených států Barack Obama, se bude zabývat i ochranou klimatu. Vicepremiér Martin Bursík (SZ) agendu v USA předjedná během dvoudenní návštěvy v polovině března. Obama do Prahy přiletí 4. nebo 5. dubna. O formátu summitu se zatím jedná, podle některých informací bude možná krátký - dvou až tříhodinový.
    "Cestu do USA jsme plánovali bez ohledu na výsledek jednání o Obamově návštěvě Prahy. Nyní je potvrzeno, že součástí summitu bude i příprava na klimatickou konferenci v Kodani, takže téma budeme moct v předstihu předjednat," řekl ČTK Bursíkův náměstek Jan Dusík.
    Ve Spojených státech Dusík Bursíkovi program schůzek dojednával před třemi týdny. Vicepremiéra tam bude doprovázet jeho švédský kolega Andreas Carlgren a zástupce Evropské komise. Naplánováno mají setkání s koordinátorkou energetické a klimatické politiky USA Carol Brownerovou a její nástupkyní v čele národní agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Lisou Jacksonovou.
    Jednat by měl Bursík také se zvláštním vyslancem Spojených států pro otázky klimatu Toddem Sternem. Muž, který byl za vlády prezidenta Billa Clintona poradcem Bílého domu a jménem USA vyjednával o kjótském protokolu o snížení emisí skleníkových plynů, do Prahy přijede v polovině dubna na neformální radu ministrů životního prostředí EU. Zda experti na klima budou Obamu doprovázet na jeho první evropské misi v prezidentské funkci, zatím není jasné.
    Jednání o celosvětovém snižování skleníkových plynů vyvrcholí na podzim na summitu v Kodani. Češi si slibují, že Američané se v čele s Obamou k celosvětovým závazkům snižování zavážou, kjótský protokol za Obamova předchůdce George Bushe USA neratifikovaly. Nová dohoda má upravovat období po roce 2012, kdy kjótský protokol vyprší. Podle zkušeností z únorové konference OSN v Nairobi, kde USA po letech zdráhání překvapivě odsouhlasily začátek jednání o dohodě o omezení rtuti, čeští vyjednavači ke Kodani hledí optimisticky.
    Na energetiku a ekologii se Obama výrazně zaměřoval během celé své volební kampaně, kdy se zasazoval o využívání alternativních zdrojů energie a o omezení závislosti Spojených států na dovozu ropy. Sliboval, že se zapojí do boje s globálními změnami klimatu a že se pokusí prosadit snižování emisí skleníkových plynů, které patří mezi jejich příčiny. Po nástupu do funkce vyzval Agenturu pro ochranu životního prostředí, aby přehodnotila své dřívější rozhodnutí nepovolit státu Kalifornie stanovení přísnějších limitů na emise automobilů, než je federální standard. Prohlásil rovněž, že Spojené státy jsou připraveny vést mezinárodní boj proti globálnímu oteplování. Podotkl ale, že je nutné, aby k tomu svým dílem přispěly také nové hospodářské velmoci jako Čína a Indie.
    Pověst USA v oblasti boje za čistší životní prostředí velmi utrpěla za bývalého prezidenta Bushe. Kjótský protokol odmítl s odůvodněním, že nahrává zemím jako Čína a Indie a že jeho uplatnění by mohlo poškodit americké hospodářství. Bushův předchůdce a manžel nynější ministryně zahraničí Hillary Clintonové sice protokol podepsal, dohodu ale neschválil Kongres.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů