Čtvrtek, 28. března 2024

V ovzduší poletujú prvé peľové zrnká liesky a jelše

V ovzduší poletujú prvé peľové zrnká liesky a jelše
Bratislava (TASR) - V minulom týždni boli v ovzduší zaznamenané prvé peľové zrnká liesky a jelše, ako aj spóry vzdušných húb. Pri postupnom otepľovaní ovzdušia Úrad verejného zdravotníctva SR očakáva nárast koncentrácie zŕn liesky a jelše.

Pre alergikov sa tak začalo prvé obdobie peľovej sezóny, ktoré nastáva na konci zimy a začiatkom jari. Typické pre toto obdobie je kvitnutie brezovitých drevín. "Celý február kvitnú liesky, v niektorých severnejších častiach Slovenska je to v marci. Na západnom Slovensku už v marci kvitne jelša a v apríli breza," vysvetľuje primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Martin Hrubiško. Brezovité dreviny produkujú peľ, ktorý je pre vnímavých jedincov veľmi silným alergénom.

Pre koniec jari a začiatok leta je charakteristické ďalšie obdobie peľovej sezóny, a to obdobie kvitnúcich tráv. "V období máj-jún už sa všade zelenie trávička, kvitnú ovocné dreviny. Toto je typické obdobie pre trávovú alergiu," konštatoval Hrubiško. Patrí tam celá čeľaď lipnicovitých rastlín, teda nielen divo rastúce trávy, ale aj obilniny. "Veľmi silne alergizujúci peľ má napríklad raž a obilných lánov je na Slovensku, a zvlášť na západnom Slovensku, veľmi veľa."

S odchádzajúcim letom a prichádzajúcou jeseňou alergikom spôsobujú problémy najmä astrovité byliny, ako napríklad palina či ambrózia. "V priebehu júla trochu ustáva obdobie trávové a končí sa pomaly, ale zase začínajú kvitnúť prvé astrovité rastliny," vysvetlil Hrubiško. Stály nárast priemernej teploty však spôsobuje rýchlejšie zakvitnutie stromov, čím sa predlžuje aj peľová sezóna. Začína sa vytrácať klasické delenie peľových sezón jednotlivých stromov, bylín a tráv a pacienti trpia alergiou aj mimo hlavných peľových sezón.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů