Pátek, 29. března 2024

Oteplování? Není co řešit, říká Klaus v USA

Oteplování? Není co řešit, říká Klaus v USA
"Jde o probíhající oslabování demokracie," opakoval Václav Klaus své v Evropě už velmi dobře známé argumenty, například z nedávného vystoupení v Evropském parlamentu. Ohradil se proti "současné ideologii evropanství" a proti evropské "démonizaci svobodného trhu".

Čímž se přenesl k současné globální krizi, která je podle něho standardním, cyklicky se opakujícím ekonomickým jevem. "A začínám se více bát zásahu politiků než krize samotné," zdůraznil český prezident svoji tradiční víru v samoočistnou schopnost volného trhu.

A dodal, že když se před dvaceti lety hroutil komunismus, "tak jsem si neuměl představit, že ještě někdy budu svědkem takového rozsahu vládních intervencí jako právě dnes". Klaus ovšem tentokrát nešel tak daleko, aby otevřeně pochyboval o ekonomických plánech administrativy Baracka Obamy.

Ovšem ani poměrně mírné vystoupení neuchránilo českého prezidenta od několika sice slušně formulovaných, ale pochybovačných otázek. Jeden z dotazů směřoval na to, jak dalece mluví za vládu a současné české předsednictví EU a zda nepřestupuje svoji roli prezidenta. "To není fér takto hodnotit, jestli mé názory reprezentují moji zem," odpověděl a dodal, že netvrdí, že jeho názory musejí být vždy většinové, ale že "žijeme v demokracii".

"A například mé názory na globální oteplování mají velmi blízko k postoji vlády, s výjimkou malé frakce Strany zelených," vysvětlil český prezident. Po jiné otázce, jaké by tedy navrhoval pro budoucnost Evropské unie řešení, se prezident Klaus uchýlil k osvědčené taktice. "Máme další dvě hodiny? To je na celou přednášku," usmál se do publika. S druhou částí dotazu, jak řešit problém oteplování, byl naopak rychle hotov.

"Já to nevidím jako problém, takže není co řešit," řekl Václav Klaus a po krátkém potlesku se rozloučil s publikem a také s Amerikou.

"Bylo to opatrnější, než jsem čekala. Ani studenty nerozčílil," hodnotila Klausovo vystoupení Caroline Stephensonová, která studuje architekturu a umění. "Ale podruhé už bych to slyšet nemusela," dodala ještě Caroline.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů