Pátek, 19. dubna 2024

Klaus bojuje s 'alarmismem', podle Bursíka ale Česku škodí

Klaus bojuje s 'alarmismem', podle Bursíka ale Česku škodí
Boj s údajnou panikou kolem globálního oteplování se má stát hlavním tématem nového mezinárodního svazku spřízněných institutů kolem Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) blízkého prezidentu Václavu Klausovi. První kroky ke vzniku byly učiněny před pár dny v New Yorku na konferenci o klimatických změnách, řekl včera novinářům Klaus. Svazek se rodí pod anglickým názvem The Prague Network, česky se mu zatím říká jen pracovně "Pražský svazek".

Právě o Klausově vystoupení v New Yorku ale včera řekl vicepremiér Martin Bursík, že oslabuje pozici České republiky při vyjednávání o ochraně klimatu.

Tématem činnosti "Pražského svazku" nebude souboj s globálním oteplováním, ale s "alarmismem" kolem globálního oteplování, řekl včera Klaus, který dlouhodobě zpochybňuje závěry ekologů o oteplování klimatu a vlivu člověka na něj.

Na tiskové konferenci včera prezident a zároveň předseda správní rady CEP představil nového šéfa institutu. Stal se jím devětadvacetiletý Jan Skopeček, doktorand na Vysoké škole ekonomické a poradce prezidenta Klause.

Prezident Václav Klaus podle vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) oslabuje pozici České republiky při vyjednávání o ochraně klimatu tím, že vystupuje s nesprávnými a lživými informacemi a bizarními názory.

Klausovy projevy na půdě Spojených států označil Bursík za kombinaci aktivismu s amatérismem. "Je to nemilá věc, my víme, že pana prezidenta nezastavíme, ale zároveň považujeme za důležité zdůraznit, že ty jeho výroky na adresu klimatických změn působí komicky, poškozují ČR, vytvářejí obraz o České republice, který neodpovídá realitě a komplikuje naše vyjednávání," řekl Bursík novinářům před odletem do Japonska a Spojených států, kde povede evropskou delegaci připravující globální dohodu o ochraně klimatu.

Česko má do konce června za EU připravit návrh dohody o snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012, kdy vyprší Kjótský protokol. Se Spojenými státy bude jednat o evropských a amerických plánech snižování tak, aby byly analogické, což je podle Bursíka důležité pro získání důvěry dalších zemí. Smlouva by měla být uzavřena koncem roku v Kodani.

Prezident minulý týden vystoupil také na klimatické konferenci v kalifornské Santa Barbaře. Zopakoval, že je třeba přísně oddělovat péči o životní prostředí od klimatického panikářství.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů