Pátek, 29. března 2024

Objevování Ameriky

Objevování Ameriky
Přednášky prezidenta Václava Klause na téma změn klimatu se stále více podobají vystoupení zpěváka, který má vzásobě několik svých šlágrů a jehož písně někteří milují, většina by si je ale nikdy dobrovolně nepustila. Také na Klausovy "koncerty" chodí jen vybrané publikum složené převážně z fanoušků. A když už je prezident pozván i tam, kde jeho názory nesdílejí ("panu Bursíkovi by se tu líbilo", poznamenal si Klaus do deníčku o konferenci pořádané deníkem Wall Street Journal v kalifornské Santa Barbaře), dostane se mu jen vlažného potlesku.

Zkrátka - vdebatě o klimatu není žádný pokrok. To není jen konstatování, ale název prezidentovy nedělní přednášky pro newyorský Heartland Institute. V kostce tu zopakoval, že žádná fundovaná debata se o globálním oteplování nevede, jeho knihy nikdo pořádně nečetl a na logické argumenty nikdo neslyší.

Vtom by měl Klaus jistě pravdu - kdyby ovšem součástí zacykleného problému nebyl i on sám. Hned po svém pátečním vystoupení v Santa Barbaře, kde prezident prohlásil, že klima je v úplném pořádku, si postěžoval, že bývalý americký viceprezident Al Gore utekl z boje. Jak by ale vypadala diskuse, na niž se český prezident tak těšil? Řekl by snad nositeli Nobelovy ceny se stovkami vlivných byznysmenů vzádech, že je fanatik stejně přímočaře, jak to zdůraznil novinářům?

Americké publikum zůstalo ochuzené o prezidentovy postřehy zdeníčku přetištěného vMF Dnes. Grónsko bylo ve středověku zelené, zatímco teď je pokryté sněhem, tudíž je nutné brát zprávy o oteplování s rezervou, zapsal si blogující prezident po přistání vUSA. Ostatně Kalifornie - sice krásná krajina, ale co naplat: "vždy byla extrémní baštou americké levice".

Václav Klaus ale doUSA nejezdí jen pracovně vroli glosujícího ekonoma - jako politik reprezentuje nejen Česko, ale také bezmála půl miliardu Evropanů. Heartland Institute ho v pozvánce na konferenci označil nejen za prezidenta ČR, ale i celé Evropské unie, což jistě muže s nálepkou euroskeptika-potížisty muselo potěšit.

Spravedlivě ale dodejme, že Klaus není jediný, kdo znašich politiků podniká samoúčelné cesty, jejichž obohacovací hodnota je pro okolí nulová. I vicepremiér Martin Bursík nedávno v Antarktidě zjišťoval, jak je to sglobálním oteplováním. Potřeboval se snad na vlastní oči přesvědčit, že ledy tají? Je osobní zkušenost vjeho případě motivací pro lítější boj se změnou klimatu? Ani jedno, ani druhé. To by členem výpravy musel být někdo, kdo na teorie o oteplování nevěří.

Klaus i Bursík jsou si vjednom podobní - každý má tu svou "Ameriku", kterou už dávno pro sebe objevil. Oba si ztoho ale vyvodili jiné závěry: Bursík burcuje kaktivismu, podle Klause by bylo nejlepší nedělat nic. Oba také nevědí, jak na nevěřící Tomáše ztábora protivníka.

Vdebatě není pokrok, konstatoval prezident. Možná proto, že se omílají stále stejně jednostranné a podbízivé argumenty: když jeden bije na poplach, druhý ho častuje historkami o zotročování vlád ekologickými aktivisty.

O Sókratovi jeho žák Platón napsal, že své diskutéry doslova ubije argumenty a přivede k ustrnutí jako rejnok. Současná (ne)debata o globálním oteplování si žádá jiného příměru z říše zvířat. Je totiž paralyzující asi jako spokojené mručení medvěda uprostřed zimního spánku.

AUTOR: Blahoslav Hruška

redaktor týdeníku Ekonom
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů