Pátek, 29. března 2024

Bursík v USA: Klaus by měl nosit triko s logem Lukoilu

Bursík v USA: Klaus by měl nosit triko s logem Lukoilu

Ministr životního prostředí Martin Bursík se ve Washingtonu tvrdě distancoval od skeptických názorů prezidenta Václava Klause na globální oteplování.

"Slovo Klaus nebylo vůbec zmíněno," odpověděl Bursík na tiskové konferenci ve washingtonském zastoupení Evropské komise na dotaz HN, zda mu názory Václava Klause neztěžují pozici při jednání se zástupci americké administrativy.

Klaus před týdnem v diskusi na Kolumbijské univerzitě v New Yorku prohlásil, že jeho názory na globální oteplování "jsou velmi blízké postoji české vlády".

Bursík včera ve Washingtonu označil Klausovy názory za "extrémní" a dodal, že pozice české vlády "je velmi odlišná".

Podle ministra by měl český prezident nosit tričko s logem Lukoilu, vzhledem k tomu, že tato firma, jak uvedl Bursík, sponzorovala překlad Klausovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Bursík jednal ve Washingtonu za české předsednictví EU společně s eurokomisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem například s Carolem Brownerovou, zvláštní pověřenkyní prezidenta Obamy pro vnitropolitickou koordinaci aktivit na poli klimatických změn. Setkali se rovněž s Toddem Sternem, který je za administrativu hlavním klimatickým vyjednavačem se zahraničím.

Ani ministr Bursík, ani eurokomisař Dimas ovšem včera nemohli potvrdit, zda Bílý dům na prosincové konferenci o klimatu v Kodani už bude připraven přistoupit k nové globální dohodě.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od našeho zpravodaje v USA/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů