Sobota, 20. dubna 2024

V USA se změnilo klima - startují zde zelenou revoluci

V USA se změnilo klima - startují zde zelenou revoluci

Washington - Amerika, největší světový znečišťovatel, startuje zelenou revoluci. Osm let byla vláda George Bushe největší překážkou světové spolupráce v ochraně přírody, teď se všechno mění. Zdá se, že ve Spojených státech došlo po nástupu Baracka Obamy ke změně ekologické politiky a postoje ke změnám globálního klimatu, což by mohlo uhladit neshody v této otázce mezi Spojenými státy a Evropou. Po jednáních v USA to naznačil i vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Barack Obama obrátil kurs posledních osmi let. Do roku 2020 chce snížit emise CO2 o třetinu, do poloviny století o 80 procent. Ze zhruba osmisetmiliardového balíčku na podporu ekonomiky dostanou zelené projekty celou desetinu. Osm let se Washington stavěl k ekologii zády, decentralizovaná Amerika ale opět ukázala svou sílu. Jednotlivé státy a dokonce města si začaly zpřísňovat ekologické předpisy samy.   

Emise v USA

Emise v USA

"Klimatickou změnu může pozorovat každý, kdo přijede do Washingtonu vyjednávat o klimatu. Po 8 letech, kdy USA stály mimo mezinárodní jednání, najednou jsou u toho. Celý proces tady běží dvojnásobnou rychlostí než jinde ve světě. Vědí, že musí rychle přijmout nezbytnou legislativu. Jsou připraveni být s EU být hlavními tahouny," řekl v rozhovoru pro ČT Martin Bursík.

To potvrdil i evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas: "Po dlouhých letech jednáme s lidmi, kteří se opravdu snaží zachránit životní prostředí. Je to dobrý pocit.

Evropa má sice v ekologii mnohaletý náskok, Amerika se ale k zeleným technologiím vrhla s obvyklým nadšením. Třeba loni tu prodali milion aut s hybridním pohonem, což je pětkrát víc než na dvojnásobném evropském trhu. Amerika se probouzí a opravdový závod na cestě k průmyslu budoucnosti teprve začíná.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů