Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zlínská CO2 liga vyhlašujeme 3. ročník klimatické soutěže pro školy

Zlínská CO2 liga vyhlašujeme 3. ročník klimatické soutěže pro školy

Ekologický institut Veronica – Centrum Veronica Hostětín a Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat vyhlašují již 3. ročník soutěže s tematikou ochrany klimatu pro školy Zlínského kraje.

Soutěž zprostředkovává žákům, studentům i veřejnosti informace o globální změně klimatu v souvislosti se spotřebou energie a produkcí CO2 a o vlivu jedince na tuto situaci. Cílem je uvědomění si globálních souvislostí a hledání cest, jak může změna v chování jedince přispět celému lidstvu.

„Chceme žákům ukázat, že k ochraně klimatu může přispět každý a není to tak těžké“, říká organizátorka soutěže, Hana Machů. „Při soutěži si žáci uvědomí, že všechno souvisí se vším a že i oni osobně mohou přispět k ochraně klimatu. Dozví se, jak souvisí jejich cesta do školy s táním ledovců v Antarktidě, nekvalitní okna ve škole či doma se záplavami v Bangladéši či jak souvisí přehrávání jejich oblíbeného CD s rozšiřováním světových pouští. A samozřejmě se dozví také to, co s tím mohou dělat“.

Hlavním úkolem v soutěži bude, aby žáci seznámili své spolužáky a veřejnost se získanými poznatky z tematiky ochrany klimatu a úspor energie, a to formou klimatické kampaně. V rámci kampaně mohou připravit například herní aktivity pro spolužáky, besedy pro veřejnost, klimatickou výstavu, anketu, nástěnku,  informační letáček či jiné tematické aktivity dle vlastního návrhu.

Vyvrcholením kampaně bude Den pro klima – den bez CO2. Tento den by se žáci a studenti měli snažit o co největší osobní úsporu CO2. Společně potom vyhodnotí svůj přínos pro klima – například kolik emisí CO2 ušetřili tím, že přijeli do školy na kole místo autobusem, že si ráno nepustili televizi nebo že si ke svačině koupili místní jablka místo dovážených banánů.

Den pro klima proběhne v týdnu předcházejícímu Světovému dni ochrany klimatu. Tento den je oficiálně stanoven na 24. října a v řadě států budou probíhat akce upozorňující na nebezpečí vzrůstající koncentrace CO2 v ovzduší a na klimatické souvislosti.

Soutěž probíhá od dubna do listopadu 2009 a vyvrcholí prezentací dosažených výsledků úspěšných družstev na celodenní konferenci v Uherském Hradišti 24. listopadu 2009.
Záštitu nad akcí převzala Energetická agentura Zlínského kraje a probíhá za spolupráce s Krajským úřadem Zlínského kraje. Organizování soutěže je finančně podpořeno v grantovém řízení MŽP.

 

Kontakt na pořadatele:

Ekologický institut Veronica – Centrum Veronica Hostětín

Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice

Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz

Kontaktní osoby: Hana Machů, Jana Tesařová

Další informace: www.hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů