Pátek, 29. března 2024

Austrálie o rok odložila obchodování s emisemi

Austrálie o rok odložila obchodování s emisemi
Australská vláda včera o jeden rok odložila plány na zavedení programu obchodování s emisemi (ETS), který má vést ke snížení produkce skleníkových plynů. Důvodem je zejména obava z toho, že by takové opatření v době ekonomické krize poškodilo podnikatele. Obchodování s povolenkami na vypouštění škodlivin do ovzduší by tak mělo v Austrálii začít fungovat až v červenci 2011.

"Nejhorší globální recese od dob Velké hospodářské krize znamená, že naše opatření na boj proti změnám klimatu musíme přizpůsobit, nikoliv však vzdát," sdělil australský premiér Kevin Rudd s tím, že až návrh zákona předloží v červnu k hlasování, bude usilovat o větší snížení emisí, než jaké bylo původně plánováno.

V prosinci australská vláda oznámila, že sníží emise skleníkových plynů o pět až 15 procent do roku 2020. Podle nového plánu by snížení mohlo dosáhnout až 25 procent, pokud bude na summitu OSN v Kodani na konci roku dosaženo dohody o celosvětovém snižování emisí.

Emise chce australská vláda snížit zavedením plateb za produkci skleníkových plynů.

V prvním roce fungování programu obchodování s emisemi by se povolenky na jednu tunu oxidu uhličitého (CO2) v Austrálii, která v přepočtu na počet obyvatel patří k největším znečišťovatelům ovzduší na světě, prodávaly za fixní cenu deseti australských dolarů (necelých 150 korun). V dalších letech by již cena měla být určována trhem.

Podobný systém obchodování s povolenkami na vypouštění škodlivin již funguje například v Evropské unii.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů