Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeň má svoje první ekologické vozidlo na svoz odpadu

Plzeň má svoje první ekologické vozidlo na svoz odpadu

Plzeň se stala po Praze druhým městem, kde společnost AVE CZ odpadové hospodářství začala používat pro svoz odpadu ekologické vozidlo s pohonem na zemní plyn (CNG). Jedná se o vozidlo značky Mercedes-Benz Econic a je určeno pro svoz domovního odpadu v ulicích města Plzně.

K hlavním přednostem vozidla patří výrazně nižší emise než u klasických naftových či benzínových motorů a také podstatně tišší chod. Ve srovnání s naftovým motorem produkuje CNG pohon téměř nulové emise prachových částic (PM) a oxidu siřičitého (SO2). Emise ostatních sledovaných škodlivin jsou také výrazně nižší - o 15÷25  % méně oxidu uhličitého (CO2), o 55÷85 % méně oxidů dusíku (NOX) a o 55÷98 % méně oxidu uhelnatého (CO). Hlučnost je ve srovnání s naftovým motorem snížena zhruba na polovinu.

AVE CZ je první společností, která začala v Plzni svozové vozidlo tohoto typu používat. Chce tímto krokem přispět ke zlepšení životního prostředí ve městech, kde je ovzduší zatíženo hustým automobilovým provozem.

Zdroj: TZ AVE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů